SKULPTURE KREČILI, GRAFITI IH RUŽILI: Radnici "Zelenila" farbali figure na Savskom keju u okviru redovnog održavanja

S. V.

22. 07. 2020. u 15:53

MERMERNE skulpture koje se nalaze na levoj obali Save kod Sajmišta, između Brankovog mosta i Gazele, radnici "Zelenila" prekrečili su belom bojom zbog - grafita! To su "Novostima" juče potvrdili iz JKP "Zelenilo Beograd", navodeći da je ta intervencija obavljena još u februaru, u okviru uređenja keja posvećenog ovogodišnjim Olimpijskim igrama, koje su u međuvremenu pomerene.

СКУЛПТУРЕ КРЕЧИЛИ, ГРАФИТИ ИХ РУЖИЛИ: Радници Зеленила фарбали фигуре на Савском кеју у оквиру редовног одржавања

Foto VN

Naš list je u jučerašnjem broju pisao o "čišćenju" figura "Korablja" vajara Venije Vučinića Turinskog, "Dve glave 2" Đorđije Crnčevića i "Emancipacije forme" Ane Bešlić, koje se na ovom delu savskog šetališta nalaze od osamdesetih godina prošlog veka.

Međutim, iz "Zelenila" su nam rekli da je ovaj potez početkom godine sređen na inicijativu Olimpijskog saveza, Ambasade Japana i Grada Beograda, u susret Olimpijskim igrama koje je trebalo da budu održane u Tokiju ove godine.

- Prilikom uređenja zelenih površina na delu leve obale Save u februaru, JKP "Zelenilo" je na inicijativu pomenutih zvaničnika radilo na sadnji stabala u obliku olimpijskih krugova u čast Olimpijskih igara - rekli su iz ovog komunalnog preduzeća. - U zoni uređenja nalazile su se skulpture. Figure su išarali nesavesni pojedinci. Radi sticanja opšte slike uređenosti ovog prostora, naše ekipe su prekrile grafite na predmetnim skulpturama.

Vajar Dragoslav Krnajski je rekao da je ovakvo održavanje statua nedopustivo, jer kamen mora da zadrži svoj prirodan izgled.

SKINUTA PRLjAVŠTINA

KAKO nam je nezvanično rekao jedan od komunalaca koji rade na održavanju ovog dela savskog šetališta, figure su prvo očišćene od taloga nečistoća.

- Posle skidanja prljavštine i mahovine, figure su prekrečene belom bojom - rekao nam je radnik "Zelenila".

- Stvar je vrlo jasna, u pitanju je mermer koji mora da zadrži svoj prirodni izgled, bez obzira na to što se godinama nalazi napolju. Ovakve aktivnosti, čak i iz najbolje namere, nedopustive su jer se održavanje skulptura mora poveriti stručnjacima i konzervatorima - istakao je Krnajski.

Iz odgovora koji nam je dostavljen iz gradskog komunalnog preduzeća, zaključuje se da su ekipe "Zelenila" jedine nadležne za očuvanje i održanje ovih umetničkih dela na šetalištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!