Voćari i povrtari potrebni Beogradu: Subvencija za agrar skoro 200 miliona

G. NOVAKOVIĆ

16. 06. 2020. u 08:43

GRAD Beograd podigao je poljoprivredu na visoko mesto.

Воћари и повртари потребни Београду: Субвенција за аграр скоро 200 милиона

Foto: Novosti arhiva

Dokaz za to je i rekordna visina subvencija, koje ove godine dodeljuje Sekretarijat za privredu za sve poljoprivredne proizvođače kojima je potrebna nabavka mehanizacije, traktora ili drugih sredstava u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva ili povrtarstva. Konkurs je tokom vanrednog stanja bio obustavljen, ali ponovo je aktuelan i tako će biti sve do kraja ovog meseca.

Iako je prvobitno bilo opredeljeno rekordnih 240 miliona dinara za ovu namenu, situacija sa virusom korona umešala je prste, te su sredstva umanjena. Tako će poljoprivrednicima ukupno biti na raspolaganju 193.510 miliona dinara.

Kako za "Novosti" priča sekretar za privredu Milinko Veličković, posle Vojvodine, Beograd je najveći potencijal za poljoprivredu. Od 277.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, obradivo je 177.000, a čak 30.000 ima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji glavnog grada. Cilj subvencija je da se proizvodnja dodatno podstakne. Zainteresovani imaju rok do kraja juna da podnesu prijavu za finansijsku pomoć.

- Ove godine procedura posle konkursa je mnogo jednostavnija - kaže Veličković. - Poljoprivrednici će u toku jednog dana moći da prikupe svu dokumentaciju. Prvi put od potpisivanja ugovora do uplate sredstava proći će od sedam do deset dana, tako da će poljoprivrednici odmah moći da nabave ono što im je potrebno za razvijanje posla. Grad učestvuje u iznosu od 80 odsto, u šta je uračunat i PDV.

U oblasti poljoprivredne mehanizacije, opredeljeno je 113.510 miliona dinara. Ovaj javni poziv obuhvata nabavku priključnih mašina i traktora.

- Za kupovinu traktora maksimalni iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od milion dinara po korisniku. Reč je o vozilima do 60 kilovata koja se sklapaju u Srbiji i namenjena su voćarima. Zbog veličine, pogodni su za prolazak između redova sadnica - objašnjava sekretar.

Za pčelarstvo i organsku proizvodnju, prema rečima našeg sagovornika, interesuje se sve više mladih Beograđana. Povrtarstvo je najpotrebnije prestoničkoj privredi, dok je u značajnom usponu pčelarstvo.

- Odavno smo prestali da pčelarstvo posmatramo kao hobi. Pre četiri godine prvi put je Sekretarijat davao bespovratna sredstva u ovoj oblasti, i to simbolična dva miliona dinara. Sada izdvajamo 30 miliona, i to ne samo za nabavku košnica, već i za svu opremu, uključujući i topionike za vosak - ističe Veličković.

Rubni delovi Beograda stecište su poljoprivrede. Voćari iz Grocke prednjače u proizvodnji, budući da su i izvoznici za Evropu. Ovim proizvođačima konkursom je namenjeno 40 miliona dinara. Stočarstvo i ratarstvo najčešće je na Paliluli, pa je predmet javnog poziva u ovoj grani i kupovina steonih junica, priplodnih ovaca i koza. Za ove izdatke Sekretarijat dodeljuje 10 miliona dinara.

BODOVANjE

NA javne pozive mogu da konkurišu poljoprivredna gazdinstva sa svih beogradskih opština. Veći broj bodova za subvencije imaće oni koji se prijavljuju prvi put, vlasnici mlađi od 40 godina, kao i oni koji se isključivo bave poljoprivredom i koji plaćaju poljoprivrednu penziju.

Prijave koje su pristigle pre uvođenja vanrednog stanja smatraće se blagovremenim.

OBUKA NA FAKULTETU

BESPLATNA obuka iz oblasti voćarstva za poljoprivredne proizvođače počela je u ponedeljak na Poljoprivrednom fakultetu i trajaće još naredna dva dana. Polaznici će proći teorijsku i praktičnu nastavu. Ovakav vid edukacije organizuje se šestu godinu zaredom.

- Državnu zemlju izdajemo u zakup po povoljnim cenama, organizujemo edukativne programe - rekao je sekretar Milinko Veličković (na slici). - Kada poljoprivrednik napravi proizvod, pružamo mu mogućnost da ga besplatno predstavi na sajmovima poljoprivrede u našem gradu. Najbolje od njih predstavljamo na inostranim sajmovima u Evropi, kao što je to skoro bilo u Parmi u Italiji.

Obuka za poljoprivredne proizvođače iz oblasti organske proizvodnje počeće 18. juna, a obuka iz oblasti pčelarstva 22. juna na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)