U "DEFILEU" 135 MACA: Na tradicionalnom "Mrnjau festu", osim i regiona učesnici iz Italije, Estonije, Rusije, Nemačke

B. Borisavljević

12. 05. 2024. u 19:29

BENGALKE, britanke, mejn kunovi, golokože kanadska i donska, sibirke, norveške šumske, ruske plave, orjentalke, persijske, ali i one za koje su čuli samo istiniski ljubitelji mačaka - devon reks, mogli su da vide posetioci "Mrnjau festa" koji je održan ovog vikenda u Domu omladine. Za titulu najlepše "borilo se" 135 maca iz čitavog regiona, ali i evropskih zemalja.

У ДЕФИЛЕУ 135 МАЦА: На традиционалном Мрњау фесту, осим и региона учесници из Италије, Естоније, Русије, Немачке

Foto: Z. Jovanović

Prema rečima Svetlane Lalović, predsednice kluba ljubitelja mačaka organizator "Mrnjau festa i licenciranog međunarodnog sudije, osim iz Srbije odgajivači su došli iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Estonije, Rusije, Nemačke. Najviše su bile zastupljene britanke, mejn kunovi i bengalke, koje su i najpopularnije kod nas.

Glavni program festivala je dvodnevno međunarodno takmičenje rasnih mačaka po World Cat Federation pravilima. Cilj međunarodnih WCF sudija i odgovornih odgajivača je da se za dalji odgoj izdvoje mačke koje odgovaraju propisanim standardima rasa. To je najbolji način da se različite mačje rase, od kojih su neke veoma retke, očuvaju i dalje razvijaju.

CENE

Cenu rasnih mačaka dikira tržište. Mace, koje su kupuju za kućne ljubimce, znatno su jeftinije od onih koje su takmičari.

Lalović navodi da se prosečna cena za mace ljubimce kreće od 700 do 1.000 evra.

- Mace su se gajile zbog lepote, a ne zbog radnih karakteristika kao psi - objašnjava Lalović. - U kup takmičenju, one su podeljene po starosnoj kategoriji od tri do šest meseci, šest do deset, sterilisane i odrasle. To je veoma zanimljivo jer se mace se ocenjuju javno i govori se o njihovim osobinama, posebnostima i karakteri. Za svaku rasu postoji standard koji svaki sudija mora napamet da zna svaki standard. Maca koja zadovolji sudijsko mišljenje, ona koja je prosto maneken svoje rase se plasira dalje.

Jedan od uzgajivača bengalskih mačaka Aleksandar Nedeljkov, kaže da su tražene jer u posebne, izgledaju kao da su došle iz džunge, imaju dosta osobina kao psi, ne linjaju se i veoma s su privržene vlasnicima.

- Jedne su od najzanimljivijih i najintrigantni, kombinuju eleganciju divljih mačaka sa nežnošću i privrženošću kućnih ljubimaca. Njihov divlji izgled sa tamnim mrljama ili šarama podseća nas na leoparda, dok njihova pametna i živahna narav donosi svakodnevnu radost vlasnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)