AMFIBIJOM DO LARVI: Borba protiv komaraca počela i sa specijalnim vozilima

A. Z. K.

20. 03. 2024. u 21:18

EKIPE Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" Beograd počele su tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Beograda, a zahvaljujući amfibijskim vozilima dolaziće i do mesta koja su ranije bila nepristupačna.

АМФИБИЈОМ ДО ЛАРВИ: Борба против комараца почела и са специјалним возилима

Beoinfo

Kako je saopšteno iz "Čistoće", larvicidni tretman se izvodi na svim stalnim i privremenim vodenim površinama na kojima je prethodno sproveden monitoring, a koje predstavljaju pogodno stanište za razoj larvi komaraca.

Najveći procenat takvih lokaliteta se nalazi na opštinama Palilula, Zemun, Novi Beograd, Surčin, Čukarica, pa će tokom sezone najveći broj tretmana biti izvršen upravo u ovim gradskim opštinama.

Ova vrsta tretmana podrazumeva sprovođenje kompleksnih mera suzbijanja larvi komaraca na svim vodenim površinama koje obuhvataju priobalje Save, Dunava, Topčiderske reke, Kolubare, potom melioracione kanale, bare, jezera, a u cilju smanjenja broja komaraca u gradskoj sredini.

Ovaj tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se obično od sredine marta, i to ručno, aplikacijom sredstva na vodene površine, a operativne ekipe "Gradske čistoće" do lokacija stižu pomoću 40 terenskih vozila, čamcima, kao i novim amfibijskim vozilima.
Pored larvicidnog tretmana, zahvaljujući amfibijama, počinje da se radi i monitoring larvi na donedavno nedostupnim lokacijama.
Amfibija je posebna vrsta motornog vozila koje se može kretati po zemlji i vodi. Kada se kreće po zemlji koristi pogon točkovima, dok se za kretanje po vodi koriste posebni propeleri odnosno elise.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!