GRADI SE OSAM VRTIĆA SA 1.000 MESTA: Na listi čekanja za upis u predškolske ustanove 2.500 mališana

B. Borisavljević

28. 02. 2024. u 17:41

NA listi čekanja za upis u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad je oko 2.500 mališana. Očekuje se da će ovaj broj biti smanjen u narednom periodu, jer se trenutno u prestonici gradi osam vrtića, čiji su ukupni kapaciteti oko 1.000 mališana.

ГРАДИ СЕ ОСАМ ВРТИЋА СА 1.000 МЕСТА: На листи чекања за упис у предшколске установе 2.500 малишана

Foto: Opština Obrenovac

 Obuhvat dece koja pohađaju vrtiće znatno je veći nego pre desetak godina, kada je "ispod crte" bilo više od 10.000 najmlađih. Subvencionisanje boravka dece u privatnim obdaništima iz gradske kase "skratilo" je liste čekanja.

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu, u toku su radovi na vrtićima u Borči, naselju Braća Jerković, Zucu, Bariču, Ovči, gde se gradi i centralna kuhinja za spremanje obroka za sve predškolske ustanove na levoj obali Dunava.

- Vrtići u Borči i naselju Braća Jerković moći će da prime svaki po 270 mališana - navela je Čamagićeva. - U narednim danima očekuje se završetak adaptacije stare škole u obdanište u naselju Umčari, koje će moći da primi oko 100 mališana. I prostor u Mesnoj zajednici u Zucu se preuređuje u vrtić sa oko 60 mesta. Završava se obdanište u Bariču za više od 200 dece, koji će biti centralni objekat za to naselje opštine Obrenovac. U Ovči se gradi centralna kuhinja i predškolska ustanova sa 140 mesta za prijem dece.

 KONKURS U APRILU

KONKURS za upis dece u predškolske ustanove koje su u sistemu Grada će i ove godine biti raspisan u aprilu, a prijavljivanje je preko portala e-uprave.

Prošle godine je podneto 20.560 prijava, a slobodno je bilo 14.216 mesta. Nakon objavljivanja preliminarnih lista, podneta je 4.801 žalba, od čega je 1.786 pozivno rešeno.

Čamagićeva ističe da će Grad nastaviti da gradi obdaništa i povećava kapacitete postojećih, kako bi se što je više moguće izašlo u susret roditeljima. Krajnji cilj je, svakako, da svako dete koje konkuruše bude upisano u vrtić, kao i da u narednom periodu liste čekanja budu ukinute.

- Očekujemo da će boljitku u ovoj oblasti znatno doprineti i mere koje smo doneli - podsetila je sekretarka. - U predškolskim ustanovama, čiji je osnivač Grad, od jeseni deca borave besplatno. Subvenicija za mališane koji su upisani u privatne vrtiće, jer nije bilo mesta u državnim je povećana na 33.000 dinara. Ovaj iznos se uplaćuje bez obzira na to da li je dete išlo u vrtić ceo mesec ili je bilo odsutno određeni period.

Ona je precizirala da se u sistemu državnih predškolskih ustanova trenutno nalazi oko 58.200 dece, dok je u privatnim predškolskim ustanovama upisano oko 23.300 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata