U KASI 81 MILION DINARA: U sporovima po tužbama, Grad lane po broju "pobeda" uspešniji nego 2022. godine

B. Borisavljević

22. 02. 2024. u 10:47

SUDSKI sporovi iz kojih je Grad izašao kao pobednik, prestoničkoj kasi su, prema do sada dostupnim podacima, tokom prošle godine doneli 81 milion dinara, saznajemo u Gradskom pravobranilaštvu. U odnosu na 2022. godinu, taj iznos je veći za 16 miliona. Tokom prošle godine na adresu Gradskog pravobranilaštva su stigle 942 tužbe Beograđana.

У КАСИ 81 МИЛИОН ДИНАРА: У споровима по тужбама, Град лане по броју победа успешнији него 2022. године

Foto Milena Anđela

Kako navode u pravobranilaštvu, parnični postupci traju i po nekoliko godina do pravosnažnog okončanja (prvostepeni i drugostepeni postupak po žalbi). Grad najčešće tuži preduzeća i pojedince na osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora, radi duga zbog neizmirene zakupnine za poslovne prostore na kojima je Beograd nosilac prava javne svojine ili prava korišćenja.

- Takođe, česte su parnice u kojima je Sekretarijat za imovinske i pravne poslove tužilac zbog naknade štete, kao i neosnovanog obogaćenja zbog korišćenja poslovnog prostora bez pravnog osnova, odnosno zaključenog ugovora o zakupu - navode u pravobranilaštvu. - Prošle godine su formirana 294 predmeta, po ovim osnovama. Najčešći ishod tih parničnih postupaka su pravosnažne presude kojima se usvaja tužbeni zahtev i obavezuju tuženi da Gradu isplate utuženi iznos, kao i troškove parničnog postupka.

KOMISIJA

 Komisija se sastaje jednom nedeljno i radi veoma efikasno te u jednom danu odlučuje i o 40 zahteva - navode u pravobranilaštvu. - Bez obzira na veliki broj podnetih zahteva, o njima se brže odlučuje u odnosu na pokrenute parnice pred sudom. Pritom, nema troškova prilikom podnošenja zahteva, a oštećeni svoje pravo brže ostvaruju nego da podnesu tužbu nadležnom sudu. Takođe, sudski postupak iziskuje i troškove veštačenja, taksa, a često i advokata.

Na račun Sekretarijata za imovinske i pravne poslove grada Beograda uplaćuje se iznos glavnog duga sa zakonskom zateznom kamatom na ime neizmirenih zakupnina, te naknada štete, neosnovanog obogaćenja za neosnovano korišćenje poslovnog prostora grada Beograda.

Tokom prošle godine na adresu Gradskog pravobranilaštva su stigle 942 tužbe građana. Beograđani najčešće presaviju tabak za naknadu štete usled ujeda nevlasničkih pasa. Tako su, prošle godine, protiv Grada podnete 682 tužbe zbog ujeda pasa ili mačaka, opravdanih je bilo 497, a građanima isplaćeno 21,3 miliona dinara. Prosečan iznos odštete bio je 36.000, najmanji isplaćen 15.000, a najveći 80.000 dinara.

Međutim, bilo je i drugih razloga zbog kojih su Beograđani tužili Grad. Tako je u 78 slučajeva povod bio upadanje u šaht, rupu ili povreda na ledu. U 48 predmeta radilo se o radnim i sporovima faktičke eksproprijacije, dva za ometanje poseda, a 86 slučajeva se odnosilo na radne sporove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom