PRVI PUT U KOMPLETU SVE KNJIGE ZA SVE ĐAKE: Završena nabavka za beogradske osnovce, u toku tender za srednje škole

B.Borisavljević

08. 08. 2023. u 07:30

NABAVKA besplatnih udžbenika za osnovne škole je završena i narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora između Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i izdavača, saznaju "Novosti".

ПРВИ ПУТ У КОМПЛЕТУ СВЕ КЊИГЕ ЗА СВЕ ЂАКЕ: Завршена набавка за београдске основце, у току тендер за средње школе

Foto: N. Fifić

 U toku je tender za kupovinu školskih knjiga za učenike srednjih škola. Kompleti udžbenika trebalo bi u škole da pristižu posle 15. avgusta, tako da će ih osnovci i srednjoškolci imati na početku školske godine.

Prvi put će besplatne knjige dobiti svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000. Kako nam je ranije potvrđeno u kabinetu gradonačelnika novac je obezbeđen, tako da će, umesto kao do sada da plate roditelji, platiti Grad. U kompletu će biti školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa samo osnovni udžbenici. Roditelji su dodatno kupovali za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove.
- Bilo je više sastanaka predstavnika izdavača sa nadležnima u Gradu, urađena je nabavka za osnvone škole i trebalo bi uskoro da budu potpisani ugovori, a raspisana je javna nabavka za srednje - kaže Gordana Knežević Orlić, direktor Izdavačke kuće "Klet". - Ako je u početku i bilo malo nerazumevanja, sve je potom proteklo u najboljem redu i veoma smo zadovoljni. Za dopremanje udžbenika u škole biće zadužene distributeri sa kojima su škole i do sada sarađivali. Iako je veliki je posao u pitanju, svi đaci će dobiti knjige na vreme.

PRAVILNIK

PREMA pravilniku Ministarstva prosvete, besplatni udžbenici od prvog do četvrtog razreda su za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

U drugom ciklusu (5-8. razreda) na spisku su - matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Prvi put i srednjoškolaci neće kupovati udžbenike. Odluka Grada značajno će doprineti uštedi u kućnom budžetu, s obzirom na to da porodica koja ima dva đaka, za kupovinu knjiga treba da izdvoji od 15.000 do više od 30.000 dinara, u zavisnosti od razreda koji dete pohađa. Ako se tome doda kupovina svezaka, pribora, rančeva, iznos prelazi minimalnu zaradu.

Prilikom planiranja budžeta u gradskoj kasi je već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "Tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "Informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.
Procedura predviđa da, na predlog svih stručnih veća škole, nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. O izboru škola obaveštava nadležno ministarstvo, a oni gradski sekretarijat. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobiće dva kompleta udžbenika - od Grada i od Ministarstva prosvete pošto, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (4)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata