NASTAVAK RADOVA NA SISTEMU ZA ADAPTIBILNO UPRAVLJANJE SAOBRAĆAJEM U PRESTONICI: Pametni semafori i u Kneza Miloša

Š.M.

27. 04. 2023. u 14:56

SEKRETARIJAT za saobraćaj saopštio je da je juče počeo nastavak radova na izgradnji sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom na više raskrsnica u Ulici kneza Miloša.

НАСТАВАК РАДОВА НА СИСТЕМУ ЗА АДАПТИБИЛНО УПРАВЉАЊЕ САОБРАЋАЈЕМ У ПРЕСТОНИЦИ: Паметни семафори и у Кнеза Милоша

Foto M. Anđela

Radovi će se obavljati pod saobraćajem na raskrsnicama Kneza Miloša - Vojvode Milenka i Kneza Miloša - Miloša Pocerca još danas, te na raskrsnici Kneza Miloša - Birčaninova od 27. do 30. aprila. Postavljanje "pametnih semafora" u prestonici počelo je tokom 2021. godine, a očekuje se da kompletna investicija košta 23,7 miliona evra.

Modernizacija raskrsnica i svetlosne signalizacije, kako su pokazala istraživanja, štedi vreme i utiče na smanjenje zagađenja, ali i olakšava kretanje kroz grad ljudima koji slabije vide i čuju. Ovaj projekat obuhvata nabavku opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom. Kada sav posao bude završen i kada na svim raskrsnicama koje se modernizuju bude ugrađen, stvari kao što su dužina zelenog ili crvenog svetla, propusna moć i zaustavljanje automobila određivaće se softverski na osnovu merenja gustine saobraćaja.

To bi trebalo da omogući bolju propusnu moć saobraćaja i više "zelenih talasa". Ocena nadležnih je da će posle uvođenja pametnih semafora biti od 10 do 15 odsto manje gužvi u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?