IZGRADNJA PUNJAČA ZA NOVE AUTOBUSE NA GAS NA KARABURMI TEČE PLANIRANO: Gasna stanica gotova krajem marta

Š.M.

07. 02. 2023. u 18:07

IZGRADNjA gasne stanice na Karaburmi, na kojoj će se ubuduće puniti 100 autobusa na gas nabavljenih u novembru prošle godine teče planiranom dinamikom, a posao će biti završen do 31. marta ove godine.

ИЗГРАДЊА ПУЊАЧА ЗА НОВЕ АУТОБУСЕ НА  ГАС НА КАРАБУРМИ ТЕЧЕ ПЛАНИРАНО: Гасна станица готова крајем марта

Vozila već krstare prestoničkim ulicama, Foto N. Skenderija

Koncesija sa privatnikom potpisana je na 15 godina.

Kako su "Novosti" već pisale, posao uređenja prostora na Karabumi dobila je pančevačka firma Bedem Energy Solution d.o.o., a početno ulaganje biće 3,5 miliona evra.

- Odlukom Skupštine grada od 09.06.2021. godine usvojen je projekat o javno privatnom partnerstvu za izgradnju stanice komprimovanog prirodnog gasa (KPG) - kažu za "Novosti" u GSP. - Tada su definisani uslovi o javno privatnom partnerstvu, a 26.09.2022. godine sklopljen je ugovor, kojim je predviđeno da Stanica KPG bude završena do kraja marta 2023. godine. Radovi su u toku i prate ugovorom predviđenu dinamiku. Koncesija važi za period od15 godina od potpisivanja Zapisnika o puštanju u rad Stanice KPG.

Ugovor obuhvata izgradnju priključnog gasovoda na Lokaciji, stanice komprimovanog prirodnog gasa ("Stanica KPG ") sa svim pratećim instalacijama, priključcima i opremom, nabavku i ugradnju opreme za snabdevanje i distribuciju KPG, snabdevanje KPG i njegova distribucija za potrebe pogonskog goriva vozila Javnog tela koja učestvuju u gradskom prevozu putnika.

Stanica komprimovanog prirodnog gasa u garaži na uglu Višnjičke i Mirijevskog bulevara biće prva ovakva u prestonici. Naknada pružene usluge koju će GSP da plaća partneru iz Pančeva sastoji se iz fiksne naknade koju čine cena za isporučenu minimalnu količinu i garantovani iznos koje je gradsko preduzeće dužno da izmiruje privatniku do prestanka ugovora.

- Fiksna naknada obračunava se po početnoj ceni od 84,2 dinara po kilogramu bez PDV - piše u dokumentaciji. - Minimalna dnevna količina koju je privatnik dužan da obezbedi, a GSP da potroši u periodu od godinu dana je 6.000 kilograma dnevno za 100 autobusa. Takođe, Bedem Energy Solution izdvajaće godišnje 36.000 evra za pravo korišćenja stanice.

Osim za potrebe javnog prevoza, na ovom mestu gas će moći da se toči i u privatne automobile, taksije, kamione, distributivna vozila. Punionica za autobuse imaće tri točeća automata, a ona javna dva. Biće ugrađen softverski program, kako bi se moglo evidentirati i pratiti isporučivanje komprimovanog prirodnog gasa po svakom punjenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SLETITE I ODMAH NA PLAŽU: U neposrednoj blizini aerodroma, na nestvarno lepoj plaži, Royal Thalassa Monastir 5*