GODINI ZECA-VELIKI POZDRAV IZ BEOGRADA: Na Kalemegdanu i Sava promenadi obeležen dolazak kineske Nove godine

Š. Marović

22. 01. 2023. u 07:25

SPEKTAKULARNIM vatrometom na Kalemegdanu juče je počelo obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji, uz želje ambasadorke Kine Čen Bo i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se dodatno jača čelično prijateljstvo i prosperitet dva naroda. Takođe, na Sava promenadi juče je u 17 sati otvoren Kineski festival svetla, koji će trajati do 5. februara.

ГОДИНИ ЗЕЦА-ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ИЗ БЕОГРАДА: На Калемегдану и Сава променади обележен долазак кинеске Нове године

Foto: Vlada Srbije

Centralna proslava praznika proleća, kako Kinezi nazivaju ovu svetkovinu, koja je po kineskom horoskopu godina zeca, održana je na platou kod "Pobednika" od 17 časova. Posetioci su mogli da uživaju u tradicionalnom plesu "Igra lava" koji je održan u Knez Mihailovoj ulici, borilačkim veštinama, cuđua - drevnom kineskom fudbalu, ali i da probaju brojne specijalitete iz najmnogoljudnije zemlje na "Festivalu ukusa" na Trgu republike. Takođe je bio postavljen i paviljon, gde su naslednici kineskog nematerijalnog kulturnog nasleđa pokazali svoje veštine i umeće. Proslava će biti održana i danas od 12 do 18 sati, u organizaciji Vlade Srbije, Ambasade Kine i Instituta pojas i put.

Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić u jučerašnjem izlaganju na Kalemegdanu podsetila je da su Kina i kineski narod oduvek imali poštovanje prema Srbiji.

- Uvek su nas uvažavali kao jednakog partnera - rekla je ona. - Zahvalna sam Kini i kineskom narodu što su i u teškim vremenima bili uz Srbiju, što su podržavali njen teritorijalni integritet i suverenitet i što su uvek imali izuzetno poštovanje prema onome sto je srpski nacionalni interes. Takvu vrstu podrške, pomoći i poštovanja nikada nećemo zaboraviti.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da je ova tradicionalna kulturna manifestacija oličenje čeličnog prijateljstva dva naroda.

Foto: Vlada Srbije

- Dva naroda iako geografski daleka sve su bliža i bliža, što je neprocenjivo bogatstvo - kaže ona. - Tako ćemo nastaviti i u narednim godinama i decenijama, kako bismo očuvali ovo čelično prijateljstvo.

Takođe povodom obeležavanja kineske Nove godine, uz veliki broj posetilaca, juče je na Sava promenadi otvoren Kineski festival svetla koji će trajati do 5. februara, a sa Kule Beograd emitovana je poruka "Srećna kineska Nova godina". Manifestacija se održava petu godinu zaredom, a svetlosna čarolija biće u vidu životinjskog carstva, zmajeva, magičnih jelena, riba i afričkih životinja. Lampioni će biti uključeni svake večeri od 17 časova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)