VOZILA PUNA ŠUTA ISTOVARE I POBEGNU: Uprkos čišćenju ispod Pančevačkog mosta, smetlište se ponovo stvara

A. VOJINOVIĆ

09. 11. 2022. u 06:55

KAKO se izboriti sa nesavesnim građanima koji prave deponije širom prestonice pitanje je na koji odgovor nemaju ni gradske ni opštinske institucije.

ВОЗИЛА ПУНА ШУТА ИСТОВАРЕ И ПОБЕГНУ: Упркос чишћењу испод Панчевачког моста, сметлиште се поново ствара

Foto. M. Vukadinović

Smetlište podno Pančevačkog mosta samo nekoliko meseci otkad je poslednji put bilo uklonjeno ponovo je nataloženo u blizini šljunkare. Građevinski šut, stari nameštaj, kartoni, plastične flaše i gomile kesa sa komunalnim i drugim otpadom po ko zna koji put nataložio se u ovom delu Palilule. U najvećoj prestoničkoj opštini najavljuju novo čišćenje, ali kada će radnici kročiti u ovaj deo grada i ukloniti deponiju nemaju informaciju.

Prema rečima nadležnih iz Gradske opštine Palilula, opštinska komunalna inspekcija ranije je dobila prijavu građana zbog deponije ispod Pančevačkog mosta u blizini šljunkare i donela je rešenje za njeno uklanjanje. Kako su nam rekli, smetlište je bilo očišćeno u decembru prošle godine.

- Nažalost, nesavesni građani su, u međuvremenu, ponovo napravili deponiju, pa će komunalna inspekcija GO Palilula po službenoj dužnosti pokrenuti novi postupak po kome će doneti rešenje za uklanjanje - kažu za "Novosti" u ovoj opštini.

- Ceo potez Ulice Vuka Vrčevića od Pančevačkog mosta do Višnjičke ulice je opterećen deponijama smeća, što zbog nehigijenskog naselja koje se tamo nalazi, a što zbog nesavesnih građana. Za deponije u Ulici Vuka Vrčevića doneta su rešenja za uklanjanje i biće očišćene čim se steknu materijalno-tehnički uslovi.

Prostor oko "Pančevca" , Foto. M. Vukadinović

Pored ove deponije svakodnevno prolaze pecaroši na putu do obale i redovno viđaju građane koji se dovoze do šljunkare gde iz automobila i kombija izbacuju gomile smeća!

- Kad vide komunalnu inspekciju koja ovde patrolira često odmah se povuku, međutim, čim njih nema eto njih da istovare nove količine đubreta - kaže za "Novosti" jedan od pecaroša sa Dunava.

- Najčešće dovoze građevinski šut, ali bacaju sve i svašta. Upozorim ih nekada da će ih snimiti kamere koje se nalaze u blizini da bi ih uplašio, a oni se samo zahvale i opet ostave smeće! Za otpad su zaslužni i građani iz obližnjeg nehigijenskog naselja koji takođe ostavljaju smeće na ovoj gomili.

Prema rečima našeg sagovornika, nadležni su u prethodnih nekoliko godina dva puta čistili ovaj potez - lane i u avgustu 2020. godine, kada se na ovom potezu snimao film, pa je zbog produkcije deponija morala da se ukloni.

- Sa ulice se deponija ne vidi, pa mnogima i odgovara da ovde dođu da bacaju smeće misleći da nikoga nije briga i da ih niko neće videti - zaključuje naš sagovornik.

O problemu deponija u glavnom gradu naš list je pisao nebrojeno puta, a kako da im se stane na put ne znaju ni gradski ni republički oci. Kazne jedino može da piše komunalna inspekcija i milicija, i to samo ako na delu uhvate bahate kako bacaju smeće. Nijedna druga mera na papiru trenutno ne postoji.

ODNETO 8.000 KUBIKA SMEĆA

U junu 2018. godine, čak pet komunalnih preduzeća - "Zelenilo", "Čistoća", "Beograd put", "Vodovod i kanalizacija" i "Beogradske elektrane" - učestvovalo je u akciji uklanjanja deponije ispod Pančevačkog mosta, u Ulici Vuka Vrčevića. Tada je sa ove lokacije odneto 8.000 kubika smeća! Gradski oci su pričali da se građevinski otpad ovde donosio uglavnom noću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave