ŠTEDE I ULAŽU U STANDARD: Dom učenika "Milutin Milanković" od ovog meseca proizvodi struju

B. Borisavljević

01. 11. 2022. u 12:00

DOM učenika "Milutin Milanković" od ovog meseca će početi da proizvodi struju za sebe, ali i za elektroenrgetski sistem Srbije.

ШТЕДЕ И  УЛАЖУ У СТАНДАРД: Дом ученика Милутин Миланковић од овог месеца производи струју

Foto Z. Jovanović

Uprava ove obrazovne ustanove, kao da je predvidela energetsku krizu, pa su prošle godine rekonstruisali sistem za zagrevanje tople vode. Umesto bojlera, koji su isključeni, voda se greje pomoću solarnih panela. I pored stalnog unapređivanja uslova boravka, osnovna vizija, što ih čini drugačijim od ostalih domova, je promocija i razvoj pozitivnog sistema vrednosti kod generacija đaka koje su, tokom školovanja, boravili u ovoj ustanovi.

U razgovoru za "Novosti" Nenad Milenović, direktor doma, navodi da su već stavljeni fotonaponski kolektori za proizvodnju struje, tako da će se škola registrovati kao kupac-proizvođač. On ističe da će se tako uštediti deo novca, kao što je urađeno i stavljanjem solarnih panela. Plus u kasi iskoristiće se za dodatno opremanje doma.

- Proizvodićemo struju, sistem je takav da se nama akumulira električna energija - objašnjava Milenović.

- Prvo će nam se obračunavati to što smo proizveli, a kada to potrošimo, onda i struja preuzeta iz elektroenergetskog sistema. Ono što proizvodimo sve ubacujemo u energetski sistem i tako pomažemo državi. Manje plaćamo, a ta sredstva što smo uštedeli možemo da iskoristimo za nešto drugo u domu. Poenta je da se domaćinski ponašamo.

Foto Z. Jovanović

Nekada je ova ustanova bila "rezervisana" za smeštaj učenika PTT škole, koji dolaze iz unutrašnjosti, međutim, situacija se promenila. Sada ih je oko 30 odsto, dok su ostali "stanari" iz 30-ak srednjih škola, a najviše iz medicinske, zubonotehničke, elektrotehničke, železničke. U domu boravi 300 učenika. Kako je reč o veoma osetljivoj populaciji adolescenata, vaspitači i ostali zaposleni su 24 sata posvećni školarcima, trudeći se da im budu kao druga porodica.

- Posle 60 godina promenjena su ulazna vrata u sobama, zamenjeni ormarići, stolovi i stolice, a u narednom periodu planiramo i krevete - navodi Milenović.

- Sređivali smo mokre čvorove, a u planu nam je nabavaka novih uređaja za kuhinju. Trudimo se da se đaci osećaju kao kod kuće. Vaspitači su njihovi drugi roditelji koji brinu o njima 24 sata.

Osnovna naša vizija je promocija pozitivinog sistema vrednosti, da decu naučimo da budu humani, empatični, tolerantni.

Đaci imaju priliku da učestvuju u mnogobrojnim sportskim i umetničkim sekcijama, a organizovano je više humanitarnih turnira i koncerata za pomoć oboleloj deci. Uskoro bi trebalo da počne i besplatni kurs turskog jezika za stanare doma.

Nenad Milenović, Foto Z. Jovanović

BIBLIOTEKA, AMBULANTA

OD danas u domu ponovo počinje da radi savremeno opremljena biblioteka, sa knjižnim fondom obimnijim od 6.000 naslova. Takođe, želja uprave je i da đaci imaju ambulantu u kojoj bi radili pedijatar, lekar opšte prakse i stomatolog.

Radi se i projekat novog terena, sa tribinama, reflektorima, ložom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini