ŠTEDNJA "DRŽI" CENU GREJANJA: Odlaganje početka sezone zagrevanja stanova doprineće tome da kućni budžeti ne osete energetske turbulencije

A. Z. K. - S. V.

18. 10. 2022. u 09:45

RAZLOG za odlaganje početka grejne sezone jeste da cena grejanja za građane ostane što duže nepromenjena - kaže gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odgovarajući na nedoumice sugrađana zbog pomeranja početka rada sistema daljinskog grejanja sa 15. oktobra na 1. novembar.

ШТЕДЊА ДРЖИ ЦЕНУ ГРЕЈАЊА: Одлагање почетка сезоне загревања станова допринеће томе да кућни буџети не осете енергетске турбуленције

Aleksandar Šapić, Foto Beoinfo

I dok jedan deo građana pozdravlja ovu odluku jer misli da je to dobar primer uštede zbog svetske energetske krize, drugi se pitaju da li će im računi za grejanje biti umanjeni.

Prvi čovek prestonice kaže da nije rešenje da se računi sad umanje za nekoliko procenata jer bi, kada cena gasa postane tržišna, oni mogli da skoče i nekoliko puta više.

- Pojedine lokalne samouprave su to učinile, ali to nije dobro, jer time otvaraju Pandorinu kutiju, a to je skok cene grejanja koju bi plaćali građani, u skladu sa realnim okolnostima i cenama koje diktira svetska tržišna cena gasa - ističe Šapić.

- Sve što se radi proteklih meseci ima za cilj da građani što manje u kućnom budžetu osete velike turbulencije na svetskom tržištu energenata, kao što nisu ni osetili da "Beogradske elektrane" plaćaju gas za 12 odsto više već duže vreme.

Toplana na Novom Beogradu, Foto N. Fifić

To što radijatori nisu bili topli 15. oktobra, na dan zvaničnog početka grejne sezone, nije odluka koja je doneta iz hira, nego kako bi ljudi što manje osetili haos koji vlada u čitavom svetu. Gradonačelnik je ocenio da je ovakvo ponašanje i poslovanje "domaćinsko i zdravorazumsko" i da je tako na nivou cele države. On podseća da se dve trećine gasa plaća po povlašćenoj ceni zahvaljujući dogovoru Srbije i Rusije, a samo jedan deo po tržišnoj.

- Trudimo se da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična prošlogodišnjoj, iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cene energenata značajno skočile - govori Šapić.

- Zato sad koristimo toplo vreme i pomeramo rok eventualnog nedostatka gasa po beneficiranoj i povoljnoj ceni, a u slučaju da se to desi tokom grejne sezone, da iznos na računima sugrađana ostane što duže nepromenjen.

SISTEM MAKSIMALNO SPREMAN

IZ Starog dvora prošle nedelje su poručili da Gradski štab za vanredne situacije svakodnevno prati vremenske uslove i da o njima izveštava "Beogradske elektrane". Kako je rečeno, "miholjsko leto", koje je donelo natprosečne temperature u Beogradu, ne bi dozvolilo da se sistem grejanja uključi, već bi se sam blokirao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!