NA METI I DVE VILE U JANKA VESELINOVIĆA: Dok zaštita Kotež-Neimara čeka paraf Vlade, investitori ne miruju

Š. Marović

18. 10. 2022. u 08:45

POSLE pokušaja investitora da sruše dva vredna predratna objekta u Hadži Melentijevoj 47 i 72 na Vračaru, koja pripadaju kulturno-istorijskoj celini Kotež-Neimar, i na njihovom mestu podignu moderne stambeno-poslovne kvadrate, ista sudbina preti da zadesi dve kuće u Ulici Janka Veselinovića 10 i 15.

НА МЕТИ И ДВЕ ВИЛЕ У ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА: Док заштита Котеж-Неимара чека параф Владе, инвеститори не мирују

Foto privatna arhiva

Kako su "Novosti" saznale, one su prodate i bivšim vlasnicima je naloženo da se isele, što su oni i uradili.

Prema planu, umesto objekta u Janka Veselinovića 15, nikla bi nova moderna zgrada sa prizemljem, tri etaže i povučenim spratom.

Kako za naš list ističe Neda Maletić iz Društva za očuvanje Naimara, ovi objekti, posebno onaj u broju 15, predstavljaju kuće od posebne vrednosti.

- Pošto pripadaju celini Kotež-Neimar, po izmenama i dopunama Plana generalne regulacije za ovaj deo grada iz marta ustanovljeno je da nema rušenja na lokacijama koje su u postupku proglašenja za kulturno dobro - kaže Maletićeva.

- Zato apelujemo na sve da ne dozvole rušenja ovih zdanja. Objekti u brojevima 10 i 15 su srce Neimara. Lepota detalja u enterijeru, tavanice, kaljeve peći, kvalitet radova zidova u broju 10, koja je nastala 1927. godine, pravi je muzejski primerak. Apelujemo da se objekti ne diraju, već samo rekonstruišu u postojećim gabaritima, što i nalažu lokacijski uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kulturno-istorijska celina Kotež-Neimar u Evidenciji nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom bila je do decembra 2020. godine, kada je istekla. Novi elaborat je završen, ali od marta čeka na usvajanje u Vladi Srbije.

Foto privatna arhiva

Vile u naselju Neimar tipični su primeri reprezentativnih slobodnostojećih stambenih kuća iz međuratnog perioda, koje su dimenzijama i oblikovanjem primerene i prilagođene urbanističkom uređenju, saobraćajnoj matrici i kapacitetima javne infrastrukture vračarskog naselja.

- Objekat u Janka Veselinovića 15 u avgustu je prošao Komisiju za planove, ali se Zavod za zaštitu spomenika usprotivio i rečeno je da ta zamisao ne može da prođe - ističe naša sagovornica.

Foto privatna arhiva

- I objekti koji se nalaze u Hadži Melentijevoj ulici 47 i 72 trenutno su u žalbenom postupku, a investitori još nisu dobili građevinsku dozvolu. Smatramo da novogradnja svojom estetikom i gabaritom ne pripada ovom području.

Naselje Kotež-Neimar predstavlja jedno od najsvetlijih delova prestonice prošlog veka, a oivičen je ulicama Maksima Gorkog, Đorđa Vajferta, Internacionalnih brigada i Nebojšinom.

Foto Z. Jovanović

INTERNACIONALNIH BRIGADA 47

POSLEDNjIH nekoliko godina brojne zgrade od izuzetne vrednosti, kao i one koje su uživale prethodnu zaštitu, pale su u ruke investitorima. Primer je vila u Internacionalnih brigada 47, koja takođe pripada Kotež-Neimaru, a koja je delimično srušena u novembru prošle godine. Na kraju su radovi obustavljeni. Takođe, građani su protestovali i zbog bahatosti investitora u Topolskoj 19 i mnogobrojnim adresama na Vračaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!