"SESTRICE" PONOVO VEŽBAJU U BOLNICI: Praktična nastava vratila se u raspored časova medicinskih škola

B. Borisavljević

13. 10. 2022. u 08:35

POSLE dve i po godine učenici medicinskih škola su se vratili na praktičnu nastavu u bolnice i klinike.

СЕСТРИЦЕ ПОНОВО  ВЕЖБАЈУ У БОЛНИЦИ: Практична настава вратила се у распоред часова медицинских школа

Foto P. Mitić

Za razliku od prethodne dve generacije maturanata, budući zdravstveni radnici će sada biti u stvarnom kontaktu sa pacijentima. Iako je praktični deo najbitniji deo nastave, za učenike srednjih stručnih škola, a pogotovu medicinskih, zbog izbijanja pandemije đaci su bili uskraćeni za odlazak u zdravstvene ustanove zbog velike opasnosti od širenja zaraze.

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole "Beograd", nastavne baze u zdravstvenim ustanovama su ponovo aktivne. Novina je da će đaci obavezno imati urađen brzi antigenski test na kovid, kako bi mogli da uđu u bolnicu. Pre pojave korone, buduće medicinske sestre, tehničari, babice, laborantni morali su da imaju potvrdu o sanitarnom pregledu.

- Deca, a i profesori su zadovljni što ponovo imaju praktičnu nastavu u zdravstvenim ustanovama - kaže Jovanović.

- U proteklom periodu đaci su ostali delimično uskraćeni za praksu, iako su se profesori trudili da, koristeći savremene obrazovne metode, minimiziraju gubitak.

Imamo opremljene kabinete gde učenici mogu da vežbaju na lutkama, ali to svakako ne može da zameni ordinaciju ili bolničku sobu, kao i rad sa pacijentima. U kabinetskim uslovima, maturanti su odradili 90 odsto prakse, ali nisu imali kontakt sa pacijentima, što je nenadoknadiv stručni segment.

Forum srednjih stručnih škola Beograda je, više puta preko medija, upozoravao Ministarstvo prosvete na katastrofalne posledice zbog izostanka prakse u školovanju medicinskih radnika. Iako praktičnu nastavu na budućem radnom mestu nisu imali ni frizeri, kuvari, oni su u školama imali opremljene salone i kuhinje, pa su mogli to da nadomeste.

- Sramota i nebriga je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da nije vodilo račina o najbitnijem stubu u društvu, a to je zdravlje čoveka - smatra Milorad Antić, predsednik FSSŠB.

Medicinska škola u Deligradskoj ulici, Foto A. Sahanić

- Samo zdrava nacija može pružiti maksimalni doprinos u privredi. Zašto se niko iz vlasti nije zabrinuo što medicinske sestre, tehničari i ostali zdravstveni radnici nisu učili u bolnici, već im je sredstvo za rad bila lutka. Zašto, makar, tamo gde nije bilo korone, nisu mogli u manjim grupama da pohađaju praktičnu nastavu? Ko ima pravo da uništi generacije medicinskih radnika?

Antić apeluje da se maturantima medicinskih škola, koji su se zaposlili a nisu bili u kontaktu sa pacijentima, omogući da se minimum šest meseci doškolovavaju u praktičnom delu.

BEZ OBUKE BAČEN NOVAC

ZA školovanje jednog učenika u srednjoj stručnoj školi država izdvaja oko 1.000 evra godišnje. Taj novac će biti bespotrebno utrošen ako deca ne budu imala praktičnu nastavu, koja im je najbitnija.

Najviše je oštećena generacija koja je 2020. godine, kada je proglašena pandemija, bile druga godina u četvorogodišnjim srednjim školama i prvi razred na trogodišnjim obrazovnim profilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije