OVDE JE UBIJENO IZMEĐU 240 I 450 JEVREJA I KOMUNISTA: Pošta stradalim logorašima - Položen venac na spomen-obeležje Trostruki surduk

Š. M.

18. 09. 2022. u 22:21

PREDSEDNIK Skupštine grada Nikola Nikodijević danas je položio venac na spomen-obeležje Trostruki surduk na Ledinama, odajući poštu civilima ub

ОВДЕ ЈЕ УБИЈЕНО ИЗМЕЂУ 240 И 450 ЈЕВРЕЈА И КОМУНИСТА: Пошта страдалим логорашима - Положен венац на спомен-обележје Троструки сурдук

Foto: Beoifo

Na ovom mestu desilo se masovno streljanje između 240 i 450 Jevreja i komunista koji su dovezeni iz logora na Banjici 17. septembra 1941. godine.

- Sećamo se svih nevino stradalih i žrtava Drugog svetskog rata, ali i učimo nove generacije o svim užasima nacističke Nemačke, okupatorskih vlasti i onih koji su bili njihovi saradnici - rekao je Nikodijević. - Civilizacijska je obaveza da prenosimo ova saznanja, kako ne bismo došli u situaciju da ponovo preživljavamo ovakve užase, jer nacizam nikada nije dovoljno mrtav.

Kako je ranije precizirano, Grad Beograd i Jevrejska opština radiće i nadalje na tome da se obeleži svako mesto stradanja u glavnom gradu. Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks precizirao je da je ovde stradalo 187 Jevreja i 53 komunista.

- Ovo je jedino mesto stradanja za koje znamo da su ljudi dovedeni iz logora na Banjici i tačan datum njihovog masovnog ubistva - kaže on. - Vođena je evidencija u ovom logoru i na osnovu toga su poznati podaci. Sa sigurnošću se ne zna broj stradalih Jevreja u Beogradu, ali oko 85 odsto ih je izgubilo život. Na ovom mestu najmlađa žrtva imala je dvanaest godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)