"BEČKI KRUG" PRED BEOGRAĐANIMA: Izložba na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

B.B.

18. 09. 2022. u 22:37

NA Ekonomskom fakultetu u Beogradu u toku je izložba o Bečkom krugu, čiji su autori Karl Sigmund i Fridrih Štadler. beograđani će moći da je pogledaju do 15. oktobra.

БЕЧКИ КРУГ  ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА:  Изложба на Економском факултету у Београду

Ekonomski fakultet - otvaranje izložbe

"Bečki krug" predstavlja jednu od najuticajnijih filozofskih škola prošlog veka koja je u neposrednoj vezi sa razvojem mnogih savremenih naučnih disciplina, uključujuči metodologiju naučnog istraživanja, informacione tehnologije i inženjerstvo.

- Bečki krug bio je renesansa evropske misli i nauke, između dve katastrofe, Prvog i Drugog svetskog rata. Ne smemo zaboraviti koliko je snažan bio doprinos slavnih naučnika i njihov uticaj širom sveta, pa i na savremenike u Beogradu. Zahvalni smo na ovoj izložbi kolegama iz Beča -  istakao je prorektor za nauku prof. dr Branislav Boričić, koji je ispred UB najaktivnije učestvovao u organizaciji izložbe.

Cilj izložbe je da slikovito i direktno predstavi kako impresivna intelektualna dostignuća Bečkog kruga, tako i komplikovan i sumoran istorijski kontekst koji je doveo do njegovog raspada kasnih 1930-ih. Centralni deo je posvećen istoriji rasističkog i političkog progona intelektualaca i naučnika, koji je doveo do egzodusa pripadnika Bečkog kruga i brutalnog gušenja bečke „Zlatne jeseni“.

Izložba o Bečkom krugu je prvi put postavljena 2015. godine povodom 650 godina od osnivanja Univerzitetu u Beču. Nakon toga je imala postavke u Pragu i Varšavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri