BEOGRAD DOBIJA JOŠ JEDNU PODZEMNU GARAŽU: Počinju radovi kod Hale „Pinki“, građani uklonite svoja vozila! (FOTO)

S. V.

06. 08. 2022. u 13:00

GRADNJA podzemne garaže kod hale "Pinki" u Zemunu počinje u ponedeljak, posle brojnih najava i odlaganja početka radova.

БЕОГРАД ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДНУ ПОДЗЕМНУ ГАРАЖУ: Почињу радови код Хале „Пинки“, грађани уклоните своја возила! (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Iz JKP "Parking servis" najavljuju da će se majstori na ovoj lokaciji zadržati godinu i po dana, te da će Zemunci na 5.407 kvadrata dobiti 150 mesta za ostavljanje automobila.

Kako bi majstori i mašine imali neometan pristup ovoj lokaciji, iz JKP "Parking servis" apelovali su na vozače da pomere svoje automobile sa platoa "Pinkija", najkasnije do sutra u 22 časa.

- Tokom vikenda, ekipe "Parking servisa" postavljaće flajere sa obaveštenjem o početku radova na automobile parkirane ispred "Pinkija", kako bi vozači blagovremeno mogli da ih izmeste sa platoa - ističu u ovom gradskom preduzeću. - Vozila koja u nedelju posle 22 časa ostanu na tom platou, naše dizalice će preneti na slobodno parking-mesto. Informaciju o lokaciji prenetog vozila, sugrađani mogu dobiti na broj 011-30-35-400.

Mada je prvobitni plan bio da ima dva nivoa i 350 parking-mesta, zbog podzemnih voda odustalo se od tog ambicioznog plana. Detaljne analize pokazale su da nije moguće kopati previše u dubinu, jer su podzemne vode velike, na šta najviše utiče blizina Dunava.

JOŠ TRI PARKIRALIŠTA

KAKO bi se rešio problem parkiranja u centru grada, planirana je gradnja garaža u Vlajkovićevoj, Fruškogorskoj, te u Skerlićevoj kod Hrama Svetog Save. Buduća garaža u Vlajkovićevoj imaće četiri podzemne etaže za 284 parkig mesta. Ulaz će biti u Vlajkovićevoj, a izlaz u Kosovskoj. Ispod zelene površine kod Obeliska nesvrstanih u Fruškogorskoj, biće pet nivoa za 384 automobila, a u Skerlićevoj za 350 vozila.

Odranije je poznato da je ovaj projekat vredan 5,8 miliona evra, a garaža od 5.407 kvadrata imaće ulaz iz ulice Gradski park, a izlaz u Nemanjinoj, na delu između sportskog centra i zgrade Poljoprivrednog fakulteta. Planirana je i obnova postojećih zelenih površina na samom platou, te njegovo popločavanje i postavljanje klupa. Ka Gradskom parku zadržaće se parking mesta, a drvored ka Nemanjinoj biće u potpunosti očuvan, te će se dodati sadnice tamo gde ih bude nedostajalo.

Foto: N. Skenderija

Budući izgled parkinga

Kada bager u ponedeljak krene sa iskopavanjem temelja, biće prekinuta sedamnaestogodišnja pauza, koliko je prošlo otkako je Beograd dobio poslednju podzemnu garažu. U međuvremenu, potrebe za dodatnim mestima su narasle, jer je u prestonici sada neuporedivo veći broj vozila nego tada. Prema procenama, svake godine u glavnom gradu bude registrovano 50.000 novih vozila.

 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Vladimir radi na građevini po 12 sati, a zovu ga ČOVEK ENCIKLOPEDIJA - kakvo znanje ima videla je cela Srbija