RADNICI "LASTE" ŠTRAJKUJU GLAĐU: Drama u Barajevu, zaposleni u transportnom preduzeću obustavili rad

Š. M.

30. 07. 2022. u 09:35

DEO nezadovoljnih radnika autobuskog prevoznika "Lasta", njih oko 70, juče je u Barajevu održao jednočasovni protest, a onda stupio u štrajk glađu sa zahtevom da im se poveća plata i poboljšaju uslovi rada!

РАДНИЦИ ЛАСТЕ ШТРАЈКУЈУ ГЛАЂУ: Драма у Барајеву, запослени у транспортном предузећу обуставили рад

Foto Beoinfo

Tako za ovo preduzeće dolaze novi problemi, posle onih na linijama u Mladenovcu od pre svega mesec dana.

Iako je rukovodstvo "Laste" tražilo od zaposlenih da se strpe do srede i da se pokuša sa rešavanjem problema, oni su ipak odlučili da stupe u protest upozorenja, koji je trajao sat vremena. Tu su izložili svoje uslove i zahteve, koje očekuju da budu što pre ispunjeni. Radnici traže cenu radnog sata od 450 dinara za vozače, a za otpravnike i majstore na održavanju traže povećanje cene rada od 35 odsto na neto zaradu. Ali, zbog ignorisanja problema posle jednočasovne obustave rada, zahtevaju i smenu nadzornog odbora i izvršnih direktora "Laste".

- Rukovodstvo preduzeća došlo je juče ujutru da razgovara sa nezadovoljnim radnicima i predložilo im da sačekaju četiri dana, tokom kojih bi se pokušalo doći do razumnog rešenja - ističe za "Novosti" predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović.

- Iako je delovalo da su se dogovorili, po njihovom odlasku radnici su ipak organizovali protest. Glavni zahtev je da se povećaju plate, kao i da se više plate prekovremeni sati.

Slobodan Adamović, Foto A. S. Živković

Deo štrajkača u Barajevu, Foto sloga.org.rs

Nezadovoljstvo građana uslugama prevoza u Barajevu sve je veće, pa su tako mnogobrojni žitelji ogorčeni zbog nepoštovanja slova ugovora.

- Svakodnevno me zovu sugrađani sa zahtevom da se situacija popravi - priča Adamović.

- Konstantno traju problemi sa prevozom u Barajevu. Ne poštuje se red vožnje, vreme polazaka, mnogi autobusi se uopšte i ne pojave na stanici. Problem je i starost autobusa, mada se u poslednje tri godine vozni park popravio. Deluje da je i to nedovoljno, a verovatno je problem i nedostatak radika.

"Lasta" se krajem maja našla na udaru nezadovoljnih stanovnika Mladenovca, pošto nisu realizovani mnogobrojni polasci sa teritorije ove lokalne samouprave tokom maja. Grad je tada poslao upozorenje da će, ukoliko se ne reše problemi, biti raskinut ugovor. Tada je utvrđeno da 16. maja nisu ostvarili, bez obrazloženja, 129 polazaka na prigradskim i lokalnim linijama, a 17. maja još 134 polaska. To se posebno odrazilo na kvalitet prevoza u Mladenovcu, gde su se stvarale velike gužve. Takvo ponašanje je nedopustivo.

Ipak, posle višednevnoh pregovora, ali i teških reči, usaglašena je zajednička komisija između Grada i "Laste" koja će nadalje pratiti rad ovog preduzeća.

NEISPLATIVOST I NEODRŽIVOST

KAKO za "Novosti" ističe Slobodan Adamović, u razgovorima koje je opština vodila sa "Lastom" došlo se do nekih rešenja i poboljšanja usluge.

- Pojedine linije su popunjene novim autobusima, dok su neke produžene. Ipak, došlo je i do ukidanja pojedinih relacija zbog neisplativosti i neodrživosti.

REAGOVALI I IZ SINDIKATA "SLOGA"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da su nezadovoljni radnici preduzeća "Lasta" u poslovnoj jedinici Barajevo započeli štrajk glađu nakon današnjih propalih pregovora. Sindikalci očekuju da im se priključe ostale radne jedinice na nivou "Laste" i da saobraćaj u potpunosti stane do ispunjenja zahteva.

Kako je navedeno, zbog ignorisanja problema posle jednočasovne obustave rada, oni sada traže i smenu nadzornog odbora i izvršnih direktora "Laste".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)