UZIMALI NOVAC, A NISU PREVOZILI PUTNIKE: Gradska uprava oštro odgovara na saopštenje "Laste"

Š. M.

08. 06. 2022. u 06:00

POSLE krivične prijave koju je Grad Beograd podneo protiv prevozničkog preduzeća "Lasta" zbog malverzacija i nerealizovanih vožnji tokom maja, isti potez spremni su da povuku i u ovom preduzeću.

УЗИМАЛИ НОВАЦ, А НИСУ ПРЕВОЗИЛИ ПУТНИКЕ: Градска управа оштро одговара на саопштење Ласте

Foto M. Anđela

Kako tvrde u saopštenju, a povodom izveštaja Grada dodatno potkrepljenog velikim nezadovoljstvom žitelja Mladenovca, izneti podaci kojima se srozava njihov ugled nisu tačni.  Međutim, na ove tvrdnje Gradska uprava ističe da preduzeće "Lasta" dostavlja neistinite podatke i da preko saopštenja neuspešno pokušavada da zamaskira svoj čin.

- Prevoznik je u obavezi da se u vršenju usluge u potpunosti pridržava izdatog reda vožnje, kao i svih elemenata definisanih rešenjem - saopštavaju u Gradskoj upravi. - Nećemo polemisati oko poštovanja redova vožnji, prevoz se mora obavljati od početnog do završnog terminusa. Zbog situacije u kojoj se mesecima unazad nalazi SP "Lasta", Grad im unapred isplaćuje i akontacije i sredstva po konačnom obračunu kako bi ovo preduzeće bilo likvidno i ispoštovalo svoje obaveze, a prvenstveno po osnovu isplate ličnih primanja zaposlenih.

Spor između Grada i "Laste" nastao je zbog nerealizovanih polazaka 16. i 17. maja iz prigradskih opština, zbog kojih su najviše trpeli građani Mladenovca, koji su i po nekoliko sati čekali na javni prevoz. Inače, "Lasta" je jedini prevoznik koji saobraća na teritoriji ove prigradske opštine. Iako je posle toga održan sastanak sa čelnim ljudima prestonice i nadležnim sekretarijatom, do pomaka u normalizaciji odnosa nije došlo već je Grad presavio tabak i tužio firmu.

DOBILI 19 NOVIH LINIJA

GRAD Beograd je "Lasti" od 2018. do 2022. godine dao 19 novih linija, 204 kilometra i 32 miliona dinara više na mesečnom nivou. Na liniji 493, koja povezuje Mladenovac i Beograd, broj vozila je u prethodnih nekoliko godina povećan na 12.

- Već neko vreme trpimo neopravdane napade i medijsku hajku, koju želimo da prekinemo činjenicama - istakli su iz "Laste" u saopštenju. - Naglašavamo da do sada nismo imali probleme sa Sekretarijatom za javni prevoz, kao ni prigovore o redu vožnje. U skladu sa dogovorom, trebalo je da se formira radna grupa sastavljena od naših i predstavnika sekretarijata, koja bi utvrdila tačan broj navodno neodržanih polazaka. Do toga nije došlo, pa se nastavilo sa iznošenjem netačnih podataka. Izvršili smo analizu svih polazaka za maj, konkretno za 16, 17, 18, 20, 21. i 23, odnosno za datume za koje nam se obraćao Skeretarijat. Utvrđeno je da je broj neodržanih polazaka višestruko manji od onog za koji nas optužuju. Tako je u maju na liniji 493 od Beograda do Mladenovca bilo svega 1,2 odsto neodržanih polazaka. Ukoliko se ova hajka nastavi, spremni smo da podnesemo odgovarajuće krivične prijave, na čemu naš tim i radi ovih dana.

Ipak, iz Sekretarijata za javni prevoz decidno tvrde da je "Lasta" dostavljanjem izveštaja sa neistinitim podacima pokazala jasnu nameru da želi da prevari Grad i pribavi novčana sredstva iz budžeta.

- Zamenom teza SP "Lasta" pokušava da kroz saopštenja zamaskira svoj čin, namera je jasna - kažu u Sekretarijatu. - Jedino bitno jeste da je Grad uspeo da prepozna i otkrije nedvosmislene činjenice, a zatim ih spreči da načine dalju štetu budžetu. Sve utvrđene činjenice i dokumentacija dostavljene su Javnom tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)