SANACIJA U MILANA UZELCA OVE JESENI: GO Zemun i grad spremni za popravku višespratnica koje tonu od 2018.

S. V.

01. 07. 2022. u 11:23

POSLE gotovo četiri godine nespokoja, sleganja zgrada i pucanja zidova, stanari višespratnica u zemunskoj ulici Milana Uzelca 9 i 11 konačno mogu da odahnu.

САНАЦИЈА У МИЛАНА УЗЕЛЦА ОВЕ ЈЕСЕНИ: ГО Земун и град спремни за поправку вишеспратница које тону од 2018.

Foto I. Marinković

Grad Beograd će, na inicijativu opštine Zemun, izdvojiti novac kako bi bila urađena neophodna stabilizacija objekata na uleglom tlu.

Kako nam je rekao predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, sledeće nedelje biće raspisan tender za izvođača radova.

- Majstore u Milana Uzelca možemo da očekujemo početkom jeseni - ističe, za "Novosti", Kovačević.

- Oni će raditi po projektu stručnjaka sa Građevinskog fakulteta, kako bi se te zgrade stabilizovale. Okvirno, to će koštati oko 30 miliona dinara koje će izdvojiti Grad, a mi verujemo da će ljudi koji ovde žive dočekati mirnu jesen i zimu, bez straha da će im kiša curiti niz krov i zidove.

Sredinom avgusta 2018, posle obilnih padavina, višespratnice u Ulici Milana Uzelca 9, 11 i Marije Bursać 2 slegle su se za oko desetak centimetara. Fasada je počela da otpada, zidovi su se odvajali i pucali, krov se pomerio, Zemunci su se plašili da spavaju u svojim domovima... Više od 120 stanova bilo je ugroženo. Stanari su se redom obraćali nadležnima, ali rešenje niko nije ponudio. Od tad, obilazili su ih građevinski inspektori, veštaci, nadležni iz komunalnih preduzeća, opštine, ali niko nije mogao da utvrdi šta je uzrok ovog naglog sleganja tla.

Pominjalo se da objekti "tonu" jer se kišna kanalizacija oko višespratnica gotovo i ne čisti. Međutim, kada su popravljeni odvodi za atmosferske padavine, sleganje temelja se nastavilo. Stanari su bili zabrinuti, strahovali su od svake kiše. Pričali su da se zgrada jedno vreme "smiri" i ne pomera, a onda ih uveče probudi pucketanje... Sumnjali su da je ovoj pojavi najviše doprinela izgradnja obližnjeg dečjeg parkića, i građevinske mašine koje su tu bušile zemlju.

Kada ove zgrade budu stabilne, Kovačević najavljuje i da će ulice Milana Uzelca i Marije Bursać biti u potpunosti rekonstruisane, sa novim asfaltom i kišnim odvodom.

ZID "IMPE" PRETIO DA SE SRUŠI

ZBOG lesnog tla u ovom delu Zemuna, sredinom decembra prošle godine, ulegao se spoljni zid bivše fabrike noževa "Impa" u Ulici Milana Uzelca i pretio da se sruši.

Posle nekoliko dana, nadležni su odlučili da uklone ovaj objekat, kako ne bi ugrozio nikog od stanara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)