KO ĆE DOBITI MESTO U VRTIĆIMA U BEOGRADU? Još danas razmatranje prigovora roditelja na preliminarne rang-liste

B.B.

24. 06. 2022. u 08:44

ZA upisne komisije predškolskih ustanova danas je poslednji radni dan razmatranja prigovora koje su roditelji podneli na preliminarne rang-liste za upis u vrtiće.

КО ЋЕ ДОБИТИ МЕСТО У ВРТИЋИМА У БЕОГРАДУ? Још данас разматрање приговора родитеља на прелиминарне ранг-листе

Foto: P. Milošević

Ove godine je podneto 4.608 žalbi, najviše na adresu predškolskih ustanova "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, "Dr Simo Milošević" u Zemunu i na Čukarici. Praksa iz prethodnih godina je pokazala da 40 odsto primedbi bude prihvaćeno.

Posle objavljivanja konačnih lista, roditelji za čiju decu nije bilo mesta u državnim obdaništima mogu uzeti odbijenice i upisati mališane u privatne predškolske ustanove, uz dotiranje boravka iz budžeta grada. Manji broj njih je to učinio odmah, po saznanju da im deca nisu upisana. Radi se o roditeljima, koji nisu hteli da se žale na preliminarnu rang-listu.

Pravo na dotirani boravak nemaju roditelji koji ne žele da im dete ide u državno obdanište iako ima slobodnih mesta. Oni ih mogu upisati u privatno obdanište, ali će plaćati punu cenu koja je u toj predškolskoj ustanovi. Tako, recimo, na Savskom vencu ima mesta u državnim vrtićima, ali i mama i tata koji smatraju da dete treba da ide u privatno obdanište.

Iz kase grada se na ime roditelja plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak u državnom vrtiću, što iznosi 22.412 dinara. Preostalih 20 odsto, odnosno 5.603 dinara, je cena na uplatnici koju roditelji plaćaju svakog meseca za boravak mališana u gradskim obdaništima.

Za boravak dece u privatnim vrtićima grad, takođe, subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomske cene, dok razliku plaćaju roditelji. Iznos zavisi od cene u privatnoj predškolskoj ustanovi, koja se kreće od 250 pa i više od 400 evra mesečno.

SUBVENCIJE

Grad subvencioniše boravak 23.333 dece u 450 privatnih vrtića i na ime refundacije dela troškova od 2015. godine do juna 2022. roditeljima je isplaćeno više od 20 milijardi dinara. Pre uvođenja dotacija, u prestonici je radilo manje od 50 privatnih vrtića u kojima je boravilo oko 2.500 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna