ZAKON UTIŠAO MUZIKU PO LOKALIMA: Od primene novih propisa Sekretarijatu za inspekcijske poslove stiglo znatno manje žalbi zbog galame

A. VOJINOVIĆ

30. 05. 2022. u 08:51

TOPLO vreme iz zadimljenih lokala pored ljubitelja ispijanja kafe i hladnih napitaka pod vedro nebo "izbacilo" je i muzičare koji svirkama u baštama ugostiteljskih objekta upotpunjuju užitak gostima. S druge strane, buka iz kafića ne predstavlja gušt stanarima koji žive u obližnjim zgradama. Međutim, iako se građani prestonice po običaju žale na galamu, da vlasnici ipak poštuju dozvoljeni nivo decibela pokazuju poslednji podaci iz Gradske uprave, gde je nadležnima od početka godine stiglo samo 39 prijava zbog buke u prestoničkim lokalima.

ЗАКОН УТИШАО МУЗИКУ ПО ЛОКАЛИМА: Од примене нових прописа Секретаријату за инспекцијске послове стигло знатно мање жалби због галаме

Foto P. Milošević

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, od 16. oktobra prošle godine kada je zvanično stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, broj prijava građana koji je bio upućen inspekciji za zaštitu životne sredine Gradske uprave znatno se smanjio.

- Najviše prijava buke od muzičkih uređaja bilo je na teritoriji opština Stari grad, Vračar, Novi Beograd i Savski venac - kažu za naš list u ovom sekretarijatu. - Inspektori su predstavke koje se odnose na emitovanje muzičkog programa iz ugostiteljskih objekata prosleđivali nadležnoj komunalnoj miliciji i nadležnoj komunalnoj inspekciji gradskih opština.

Iz ovog sekretarijata napominju da je prema Odluci o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda za kontrolu koja se odnosi na uznemiravanje građana i emitovanje buke izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata i drugih zvučnih uređaja ili priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskom objektu nadležna komunalna inspekcija gradskih opština.

- Inspekcija za zaštitu životne sredine ovog sekretarijata, obavlja inspekcijski nadzor i nalaže upravne radnje i mere privrednim društvima i preduzetnicima koji ne poseduju Izveštaj o nivou buke od rada stacionarnih izvora buke u životnoj sredini, koji je urađen i ocenjen od strane ovlašćene stručne organizacije - ističu u sekretarijatu.

Na galamu iz prestoničkih lokala nedavno su se požalili žitelji srca grada.

- Ne znam rade li nešto ovi inspektori kada buku iz kafića svake večeri niko ne može da im utiša! Ne možemo da spavamo od muzike - izrazio je svoje nezadovoljstvo Marko Z.

Podsetimo, prema novim propisima, dozvoljeni nivo buke zavisi od toga u kojoj zoni se nalazi objekat i da li se merenje obavlja danju ili noću i može da varira od 30 do 60 decibela. Za prekoračenje dozvoljenog nivoa galame, bez obzira na to u koje doba dana se meri, kazne se kreću od 200.000 dinara, a kada je reč o pravnim licima, one idu i od pola miliona do milion dinara. Zakonom o buci regulisan je rad i ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, kao i lokala u Skadarliji i na Adi Ciganliji.

PRVO FONOMETAR, PA KAZNA

EKIPE komunalne milicije posebnim uređajima, fonometrima, mere nivo buke u ugostiteljskim objektima. Novim odredbama koje su pre nekoliko meseci stupile na snagu milicionari su ovlašćeni i da ako je muzika koja se pušta sa uređaja veća od dozvoljene, mogu oduzeti sredstvo.

Prema slovu zakona, komunalni milicionar može da kazni kafedžiju za buku kaznom od 200.000 dinara. Ukoliko se ogluši o mere i ponovi prekršaj, sledi veći udar po džepu, od 500.000 do milion dinara. U tom slučaju, osim novčane kazne ide i katanac na bravu lokala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)