PIONIRSKI GRAD U NOVOM RUHU: Završena javna prezentacija urbanističkog plana rekonstrukcije starog dečjeg kampa u Košutnjaku

A. Z. Klisurić

15. 05. 2022. u 08:51

SPORTSKO-rekreativni centar "Pionirski grad" mogao bi da odene potpuno novo ruho. Ovaj kompleks u Košutnjaku trebalo bi da dobije bazen, novi staklenik i letnju pozornicu i ceo ovaj prostor trebalo bi da bude podeljen u nekoliko zona za sport i edukaciju. Urbanistički plan kojim je predviđeno sređivanje dečjeg kampa već je bio na javnom uvidu.

ПИОНИРСКИ ГРАД У НОВОМ РУХУ: Завршена јавна презентација урбанистичког плана реконструкције старог дечјег кампа у Кошутњаку

Foto Z. Jovanović

Grad je doneo odluku da ovaj kompleks povrati svoju izvornu namenu i da se unapredi sadržaj koji će biti dostupan mališanima.

- Planom je obuhvaćen prostor od 17,40 hektara - navodi se u dokumentu. - Planirano je da ovaj prostor ima mirnu zonu u kojoj će biti urađeni smeštajni kapaciteti sa 11 paviljona, zona edukacije u centralnoj zgradi, a to će biti dopunjeno učionicama na otvorenom i staklenikom. Zona sporta imaće otvorene sportske terene, zatvoreni bazen i sportske sale. U zoni zabave biće smeštene radionice i sprave za poboljšanje motorike. Izgradnja novih objekata i uređenje prostora osmišljeni su tako da se prirodno okruženje očuva i unapredi i da se iskoriste svi benefiti boravka u prirodi.

Kako se navodi u dokumentaciji planirana je rekonstrukcija centralne i stare upravne zgrade, kao i terena na otvorenom.

Mališani bi na ovom prostoru po planu trebalo da dobiju višenamenski teren i za košarku sa golovima za mali fudbal, odbojku i odbojku na pesku, tenis, kao i atletske staze.

Postojeći staklenik je u trošnom stanju i nije dovoljno osvetljen, ovaj bi bio uklonjen, a novi je izgrađen u neposrednoj blizini. Letnja pozornica takođe nije u dobrom stanju, u planu je da i ovaj objekat bude uklonjen i izgrađen novi.

Početkom godine o planu da se SRC "Pionirski grad" prilagodi i vrati mališanima govorio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Kako je tada izjavio najvažnije je da ovaj prestonički kompleks ponovo postane centar u kome će se skupljati mališani.

- U "Pionirskom gradu" je bila kuća "Velikog brata", prvog rijaliti programa u Srbiji, zatim teren za skvoš i različiti drugi tereni, dok se sala u centralnom objektu iznajmljivala za venčanja i druge događaje. Bilo je svega, samo nije bilo dece - rekao je zamenik gradonačelnika. - Trebalo nam je osam godina da raščistimo imovinsko-pravne odnose, da raskinemo sve ugovore i oteramo sve uljeze kako bi kompleks ostao za decu Beograda i Srbije. Za nekoliko godina ovde ćemo imati sjajno uređen prostor, verovatno najbolji kompleks za decu na Balkanu.

IZGRAĐEN 1961. GODINE

NA mestu gde se danas nalazi SRC "Pionirski grad", za vreme Drugog svetskog rata bio je smešten nemački vojni štab za jugoistočnu Evropu. Nakon rata, "Pionirski grad" je prvo podignut na malom prostoru, dugo se nametalo pitanje njegovog proširenja, što je i ostvareno 1961. godine. Sledeće godine kompleks je ponovo proširen. Sedamdesetih godina, kada je napravljena i nova centralna zgrada, postojale su ambiciozne ideje, pa su bili projektovani i Liliput grad, lavirint i "robinzonsko" igralište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije