RUŠE KUĆU "VELIKOG BRATA" , PRAVE BAZEN: Predstavljen projekat kompletne rekonstrukcije "Pionirskog grada"

M. S.

01. 03. 2022. u 08:51

PROJEKAT kompletne rekonstrukcije "Pionirskog grada" na Košutnjaku završen je, a radovi na preuređenju ovog oronulog kompleksa uskoro treba da počnu.

РУШЕ КУЋУ ВЕЛИКОГ  БРАТА , ПРАВЕ БАЗЕН: Представљен пројекат комплетне реконструкције Пионирског града

Dotrajali objekti u "Pionirskom gradu", Foto J. V.

Postojeći depandansi za smeštaj dece biće srušeni, a na tom mestu izgrađeni novi, dok će na mestu kuće "Velikog brata" biti napravljen zatvoreni bazen.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je juče prisustvovao prezentaciji projekta sanacije i idejnog rešenja, centralna zgrada će biti preuređena, a biće napravljena i sportska dvorana kako bi deca na raspolaganju imala sportske aktivnosti.

- Ovde će biti mesta za više od 570 dece, njihove nastavnike i učitelje - rekao je Vesić.

- Biće urađeni novi sportski tereni, tako da će "Pionirski grad" ponovo biti namenjen isključivo deci, koja će ovde moći da uživaju, uče i da se druže. Najvažnije je da "Pionirski grad" ponovo postane deo detinjstva, kao što je to bio ranije.

Budući izgled kompleksa,Foto FB Goran Vesić

U "Pionirskom gradu" je bila kuća "Velikog brata", prvog rijaliti programa u Srbiji, zatim teren za skvoš i različiti drugi tereni, dok se sala u centralnom objektu iznajmljivala za venčanja i druge događaje.

- Bilo je svega drugog, samo nije bilo dece - naveo je zamenik gradonačelnika.

- Trebalo nam je osam godina da raščistio imovinsko-pravne odnose, da raskinemo sve ugovore i oteramo sve uljeze kako bi kompleks ostao za decu Beograda i Srbije. Projekat je završen i za nekoliko godina ovde ćemo imati sjajno uređen prostor, verovatno najbolji kompleks za decu na Balkanu.

Foto FB Goran Vesić

U prvoj fazi radova planira se izgradnja osam smeštajnih paviljona. Gradiće se i dve jedinice višeg standarda sa po 40-48 ležajeva, četvorokrevetnih apartmana za smeštaj omladinskih grupa i dečjih klubova. Gosti "Pionirskog grada" hraniće se u novom restoranu, a kuhinja će moći da priprema do 500 obroka. Predviđena je i izgradnja šest kabineta, kompjuterski kabinet, biblioteka. Posetioci će imati na raspolaganju i naučni centar sa tematskim celinama kao što su akustika, anatomija... Amfiteatar sala sa 400 mesta imaće višestruku funkciju.

Direktor "Pionirskog grada" Ljubomir Jovanović zahvalio je Gradu Beogradu na uloženoj energiji da se počne sa realizacijom projekta.

- Čitav kompleks se prostire na površini od dvadesetak hektara. Uložili smo ogroman trud da uopšte počne da se razmišlja o kompletnoj rekonstrukciji - rekao je Jovanović.

Događaju su prisustvovali i sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, predsednik opštine Rakovica Miloš Simić i direktor SRC "Pionirski grad" Ljubomir Jovanović.

Preuređenje

TENDER za izradu urbanističkog projekta za preuređenje SRC "Pionirski grad" raspisan je i 2017. godine, ali tada nije pristigla nijedna ponuda. Kako je i tada naznačeno, obnova mora da ima zeleno svetlo nadležnih institucija jer je područje na kom se nalazi kompleks pod zaštitom. Plan je bio da radovi počnu 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!