GRADSKE ŠUME I JEZERA MALE OAZE MIRA I ZELENILA: Prestonica obiluje skrivenim mestima za kratak odmor za Prvomajske praznike

J. DINČIĆ

29. 04. 2022. u 11:30

MIRIS roštiljskog mesa, dim i ćumur godinama unazad zaštitni su znak obeležavanja Praznika rada i tradicionalnih prvomajskih uranaka, a temperature u plusu i sunčano vreme koje su meteorolozi najavili upotpuniće zabavu.

ГРАДСКЕ ШУМЕ И ЈЕЗЕРА МАЛЕ ОАЗЕ МИРА И ЗЕЛЕНИЛА: Престоница обилује скривеним местима за кратак одмор за Првомајске празнике

Foto V. Danilov

Osim odredišta na Avali, Košutnjaku i Adi Ciganliji koji spadaju u najpoznatija izletišta, na obodu prestonice nalaze se i neka manje poznata i pogodna za odmor i uranak. Uglavnom su udaljeni po nekoliko desetina kilometara, a do njih se može stići i javnim gradskim prevozom.

Foto Tanjug

JEZERO TREŠNjA

PODAVALSKO jezero Trešnja je pravi dragulj među beogradskim jezerima. Okruženo šumom nalazi se u naselju Mala Ivanča, na samoj granici opština Voždovac i Sopot. Udaljeno je 30 kilometara od centra grada i do njega se stiže avalskim, odnosno starim kragujevačkim putem. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje uređene površine gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz sportske aktivnosti.

JEZERO OČAGA

JEZERO Očaga je na teritoriji opštine Lazarevac, i jedan je od najatraktivnijih sportsko-rekreativnih centara i jezera prestonice. Nalazi se na 60 kilometara od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema centru Lazarevca. Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u jednom delu je i šljunkovita uređena plaža. Zelene površine uvek su besprekorno sređene, a oko velikih hrastova napravljene su cvetne rondele. U blizini su Rašino selo i Babina reka, gde se može i prespavati, po potrebi.

Foto Vikipedija

MARKOVAČKO JEZERO

IDEALNO mesto za ribolovce i kampere nalazi se južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda. Markovačko jezero važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je raj za sportske ribolovce i izletnike. Obala jezera, bliža Aranđelovcu obrasla je šumom. Jednim delom obale dominiraju žitna polja i pašnjaci. Gotovo oko celog jezera postoji staza za šetnju, koja može prijati onima koji zaista uživaju u prirodi. Na samoj vodi i delovima obale obraslim trskom, mogu se videti divlje patke, čaplje, veliki gnjurci, vodomari, rode.

JEZERO DUBOKI POTOK

JEZERO Duboki potok je dva kilometra udaljeno od centra Barajeva. Nastalo je početkom devedesetih godina prošlog veka, podizanjem brane kojom je pregrađen Duboki potok, po kome je jezero i dobilo ime. Pokriva površinu od gotovo osam hektara, a oivičeno je gustim šumskim pojasem koji je ispresecan brojnim manjim izvorima i potocima. Redovno se poribljava, čisti i održava pa je postalo omiljeno odredište mnogim ribolovcima i izletnicim

Foto M. Labudović

BOJČINSKA ŠUMA

SURČIN je poznat po Bojčinskoj šumi koja pripada rejonu Obedske bare. Nalazi se u ravničarskom predelu jugoistočnog Srema, na jugozapadnoj granici Beograda, 30 kilometara od centra. Posetiocima su na raspolaganju su trim-staza dužine dva kilometara sa 16 prepreka, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima. Na početku Bojčinske šume 2010. godine je izgrađena letnja pozornica sa natkrivenim amfiteatarskim gledalištem za 1.000 posetilaca. Do ruba Bojčinske šume se može stići autobusom 605, koji kreće sa Ledina, prolazi kroz Surčin, Jakovo i Boljevce.

Foto A. Stanković

ŠUMA ZABRAN

NA oko 30 kilometara od srca prestonice, neposredno uz Obrenovac, prostire se šuma Zabran. Jednim delom izlazi na Savu, pa ima i uređenu plažu na kojoj su nedavno postavljeni i kompleti ležaljki sa stolovima, a duž puta su urađene biciklistička i pešačka staza. Uz veliki broj klupa, natkrivenih stolova i igrališta za decu, prostor je idealan za mališane, šahiste i pecaroše. Nedavno je napravljena i uređena i trim-

-staza za trčanje. Do samog izletišta najlakše je doći kolima, a ukoliko se tamo zaputite autobusom, budite spremni da pešačite do dva kilometra od stajališta.

TOPČIDERSKI PARK

AKO se ipak opredelite da 1. maj provedete u gradu, park Topčider, u dolini Topčiderske reke, idealno je mesto za odmor. Jedan je od najstarijih parkova u prestonici i prostire se na površini od oko 13 hektara. Park predstavlja prvi evropski oblikovan parkovski prostor u našoj zemlji. Zaštićeno područje "Topčiderski park" se sastoji iz dva dela - parkovski uređeni prostor i park šuma.

ADA HUJA

ADA Huja je poluostrvo na desnoj obali Dunava. Graniči se sa naseljima Viline vode i Deponija, kao i sa Bogoslovijom i Karaburmom na jugu. Uključuje Rukavac koji ga odvaja od Višnjice i Rospi ćuprije. Na uređenom keju postoje tereni sa peskom i betonom, teretana sa spravama za odrasle, trim-staza i klupe. 

NA VRH AVALE AUTOBUSOM 400

SEZONSKA linija 400 do vrha Avale počinje da saobraća 1. maja od Voždovca do vrha Avale.

Vozila sa ove sezonske linije saobraćaće subotom, nedeljom i državnim praznicima do kraja avgusta. Prvi polazak na liniji 400 je u 8 sati sa terminusa "Voždovac", a poslednji u 20 sati sa okretnice "Vrh Avale". Interval nailaska vozila na pomenutoj liniji je 40 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja