MARTINOVIĆI TRAŽE ZEMLJU GDE JE NOVA STANICA BAS? Izgradnja nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42 kasni

Š. Marović

23. 03. 2022. u 10:45

IZGRADNjU nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42, pored problema sa probijanjem rokova i situacije sa virusom korona, dodatno bi mogli da uspore i neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi na parceli.

МАРТИНОВИЋИ ТРАЖЕ ЗЕМЉУ ГДЕ ЈЕ НОВА СТАНИЦА БАС? Изградња нове аутобуске станице у новобеоградском Блоку 42 касни

Foto M. Anđela

Iako se zemljište vodi na Grad Beograd, navodno su se pojavili članovi porodice Martinović koji su podneli u katastar zahtev za ovaj vredan plac.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo i poslali zahtev za hitan sastanak rukovodstu BAS, a pominje se mogućnost generalnohg štrajka. Prema dogovoru, radnici će razgovarati sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem u četvrtak. Izgradnja budućeg glavnog prestoničkog autobuskog čvorišta teče sporije nego što je to planirano. Obrisi savremenog objekta samo se naziru.

- Stanica se gradi na 3,9 hektara zemljišta u vlasništvu grada, a BAS je kao korisnik stavio hipoteku, da bi za izgradnju podigao 12 miliona evra kredita - kaže predsednik sindikata Slobodan Kovrlija.

- Odjednom se pojavljuje imovinsko-pravni problem tako što tri osobe sa prezimenom Martinović traže da na njih bude upisan plac u Bloku 42, tvrdeći da im pripada. Zato tražimo od gradskih institucija, koje su i vlasnici 40 odsto akcija, da reaguju i otkriju u čemu je problem.

Foto M. Anđela

Zaposleni na BAS, njih 678, hitno traže od poslodavstva da ih obavesti kada će nova stanica biti završena, kolika su dugovanja preduzeća, kao i kakvo je trenutno finansijsko stanje.

- Plate radnika smanjene su za 30 odsto prethodne godine, a prihodi su za 35 odsto manji - ističe on.

- Takođe, izdata je i druga građevinska dozvola za izgradnju perona i stanične zgrada, gde stoji da će se uložiti 48.000.000 evra, duplo više od prvobitne cifre. Čuli smo i da je raskinut ugovor sa izvođačem koji je do sada izvodio radove, a da će tokom sledeće nedelje novi biti uveden u posao. Uveravaju nas da će biti mnogo veći broj radnika na terenu.

Mnogobrojne nedaće prate izgradnju nove autobuske stanice, koja se u projektima pominje već četiri decenije. Ukoliko se ispostavi da imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni, uveravaju iz sindikata, otvaranje ovog čvorišta moglo bi da se još prolongira.

NEDOVOLjNO RADNIKA NA GRADILIŠTU

REPORTERI "Novosti" uverili su se da u Bloku 42 trenutno radi mali broj radnika, kao i građevinskih mašina. Kompletno su urađene samo pristupne saobraćajnice. Na samoj stanici popločani su dolazni peroni, ali još uvek nisu pokriveni.

Slična je situacija i sa staničnom zgradom, koja trenutno ima samo temelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove