POMOĆ UGROŽENOJ DECI IMPERATIV: Fondacija za decu i mlade „Gnezdo” odgovor Grada da se pomogne deci koja su ugrožena

J.D.

14. 03. 2022. u 17:27

Fondacija za decu i mlade „Gnezdo” nastala je kao odgovor Grada da se pomogne deci koja su na bilo koji način ugrožena.

ПОМОЋ УГРОЖЕНОЈ ДЕЦИ ИМПЕРАТИВ: Фондација за децу и младе „Гнездо” одговор Града да се помогне деци која су угрожена

Foto D. Pozderović

Donatora je sve više i ja pozivam sve društveno odgovorne kompanije da se jave i pomognu onima kojima je pomoć neophodna, izjavila je Tanja Popović, članica Gradskog veća i direktorka Fondacije za decu i mlade „Gnezdo”. 

Ona je, podsetila na tragediju u Obrenovcu kada su dve devojčice nastradale dok im je majka bila na poslu i dodala da je upravo ova tragedija pokrenula priču o neophodnosti osnivanja fondacije.

Popovićeva je podsetila da je prvi veliki zadatak koji je ova fondacija preuzela na sebe slučaj dvoje dece, Marije i Lazara, kojima je cela porodica preminula od korone.

– Pomogli smo ovoj deci oko školovanja, renovirali smo im kuću i opremili je nameštajem. Sa njima smo i dalje u kontaktu i šta god da im je potrebno, mimo onoga što smo do sada uradili, mi smo im na raspolaganju – istakla je Tanja Popović.

Ona je podsetila da je Fondacija „Gnezdo” presudno pomogla da se podigne pet kuća u selu Majske Poljane, srpskom selu kod Gline u Hrvatskoj. 

– Moram da kažem da je bilo teško naći pet donatora, jer nije bila mala cifra, a trebalo je pomoći porodicama koje su izgubile kuće u zemljotresu. To smo uspeli uz veliku pomoć zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. On je uputio molbu nekim kompanijama koje su se odazvale i mi smo pre oko dve nedelje potpisali ugovor sa porodicama i donatorima. To je bio veliki dan za Fondaciju „Gnezdo”, kao i za Grad Beograd – rekla je Tanja Popović.


Ona je ovom prilikom istakla da i drugi treba da se ugledaju na društveno odgovorne kompanije koje su potpisale ovaj ugovor, a to su „Milenijum”, „Ingrap Omni”, „Gradina”, „Azvirt” i „Srbijaauto-put”.

– Kuće se grade i ja se nadam da ćemo za oko tri meseca, kada radovi budu gotovi, ići da ih posetimo i zajedno sa njima proslavimo useljenje. Hvala donatorima koji su putem Fondacije „Gnezdo” dali novac da se te kuće izgrade – istakla je Popovićeva.

Prema njenim rečima, Fondacija je pomogla i dvema porodicama u opštini Surčin. 

– Pomogli smo porodici Nikoline Jelić, koja ima devetoro dece, da dobije svoj krov nad glavom. Opština Surčin nam je uputila zahtev da se pomogne ovoj porodici a mi smo sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem posetili ovu porodicu i doneli im poklone. Opština je obezbedila plac u Boljevcima. Oni rade i celu infrastrukturu i temelje, a upravo danas se montira kuća – rekla je Tanja Popović.

Ona je napomenula da je Fondacija „Gnezdo” pomogla i porodici Bulović iz Bečmena, sa četvoro dece, kojoj je takođe obezbeđena montažna kuća. Radovi su, kako je rekla, pri kraju i za nekih petnaestak dana će sve biti gotovo.

Kako je istakla, donatori čak i ne moraju da uplate novac direktno fondaciji, već, recimo, porodici kojoj je ta pomoć potrebna. 

– Mi smo tu da pomognemo. Tako smo uradili i u slučaju kuća u selu Majske Poljane gde je novac išao direktno porodicama – rekla je Popovićeva. 

Ona je poručila da svi oni kojima je pomoć potrebna mogu da se obrate Fondaciji putem mejla: gnezdo@beograd.gov.rs ili na telefon 011/3216-113.
Govoreći o ulaganju Grada u izgradnju predškolskih ustanova, Tanja Popović je podsetila na potpisivanje ugovora za izgradnju još dva vrtića u Beogradu.

– Jedan je u Bloku 8Aa na Novom Beogradu, a drugi na Altini, čija je vrednost 512 miliona dinara. Vrtić na Novom Beogradu moći će da primi 150, a u Altini 270 dece. Od 2018. do danas, Direkcija za građevinsko zemljište završila je izgradnju četiri vrtića, u Zemunu, Obrenovcu, na Čukarici i u Rakovici, a vrtić na Bežanijskoj kosi je u izgradnji. Imamo još osam ugovora o projektovanju i izgradnji u naseljima Sunčani breg, Braće Jerković, u Sremčici, Mirijevu, Borči, Mladenovcu, Lazarevcu i u Bloku 62 na Novom Beogradu. Tokom jeseni biće raspisani tenderi za još osam vrtića, čime ćemo ispuniti obećanje koje je 2018. godine dao zamenik gradonačelnika Goran Vesić o izgradnji 25 vrtića – rekla je Tanja Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona