TENDER NA PROLEĆE, RADOVI NA LETO: Posle dogradnje, zgrada Hitne pomoći će biti četiri puta veća nego sada

B. Borisavljević

17. 01. 2022. u 07:52

U PRVOJ polovini ove godine očekuje se početak radova na rekonstrukciji zgrade Hitne pomoći, otkriva, za "Novosti", gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. Iako će radovi trajati minimum dve godine, Beograđani to neće ni osetiti, pošto će sve vreme Zavod za hitnu medicinsku pomoć raditi normalno i pružati pomoć najugroženijima.

ТЕНДЕР НА ПРОЛЕЋЕ, РАДОВИ НА ЛЕТО: После доградње, зграда Хитне помоћи ће бити четири пута већа него сада

Foto M. Anđela

Prema rečima dr Radojičića, u toku je finalizacija izrade tehničke dokumentacije a potom, u prvom kvartalu, sledi raspisivanje tendera za izvođača radova. On navodi da je Hitna pomoć u republičkoj nadležnosti, ali s obzirom na to da je Grad Beograd počeo ovaj projekat zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kao IPA projekat pre nekoliko godina, u ovom trenutku je uključen u realizaciju.

- Biće dograđeno oko 5.100 novih kvadrata na Bloku A - kaže Radojičić. - Prizemna garaža od 1.100 metara kvadratnih će biti srušena, a na njenom mestu će se graditi novi objekat većeg gabarita. U osnovi se povećava i spratnost objekta za još dva sprata, uz mogućnost nadogradnje i trećeg. Ukupna bruto kvadratura Bloka A, nakon dogradnje iznosiće 6.200 kvadrata. Takođe, kompletno se rekonstruišu blokovi B i C. Projektom je predviđeno da će, kada radovi u potpunosti budu završeni, Hitna pomoć imati više od 10.000 metara kvadratnih.

Radojičić navodi da se ova investicija realizuje uz pomoć EBRD, koja će obezbediti 11 miliona evra bespovratnih sredstava i pet miliona evra kredita za rekonstrukciju Hitne pomoći, ali i Studentske poliklinike i stacionara i Bibliteke grada Beograda.

- Dogradnjom u bloku A biće prošireni kapaciteti garaže za smeštaj većeg broja sanitetskih vozila, a Beograđani će dobiti i savremeni kol-centar - naglašava Radojičić. - U zgradi će se nalaziti regionalni edukativni centar urgentne medicine za celu Srbiju, kao i novi prostor namenjen administraciji Hitne pomoći. Projektovani su i novi ulazi u objekat, odvojeni za automobile i pešake, čime će biti omogućeno brže zbrinjavanje pacijenata.

Kako ističe Radojičić, u Bloku B će biti rekonstruisano 2.050 kvadrata. Pored medicinsko-tehnoloških proširenja, primenjeni su potrebni standardi energetske efikasnosti - zamena fasade, spoljne i unutrašnje stolarije, podnih i krovnih pokrivača, zamena termotehničkih, hidrotehničkih i elektroinstalacija. U Bloku C će se raditi 1.740 kvadrata, a novo ruho dobiće radionica, restoran, garderoba i ostali sadržaja za zaposlene, uz primenu potrebnih mera energetske efikasnosti.

- Dogradnjom i rekonstrukcijom sva tri bloka Hitne pomoći obezbediće se povećanje kapaciteta za prihvat pacijenata kojima je potrebna urgentna medicinska pomoć, brži odziv osoblja Hitne pomoći, znatno bolja tehnološka funkcionalnost svakog od blokova Hitne pomoći i komforniji uslovi za pacijente i zaposlene - kaže gradonačelnik.

PRVO GARAŽA

Naš sagovornik navodi da će prvo biti srušen postojeći objekat garaže u Bloku A, kvadrature 1.100 kvadrata. Nakon toga, počeće izgradnja i dogradnja novog na istom mestu, ukupne bruto kvadrature od oko 6.200 metara kvadratnih.

BEZ PREKIDA RADA

- Hitna pomoći neće prekidati rad, tokom izgradnje i rekonstrukcije kompleksa, pa će se stoga radovi odvijati u dve faze - ističe gradonačelnik. - U sklopu tenderske dokumentacije je pripremljen elaborat funkcionisanja službi Hitne pomoći, tokom izgradnje i rekonstrukcije, koji detaljno precizira aktivnosti i obaveze, kako izvođača radova tako i korisnika, a sve u cilju nesmetanog funkcionisanja svih službi Hitne pomoći tokom izvođenja radova.

ZA 300 ZAPOSLENIH

Zgrada Hitne pomoći će, posle dogradnje i rekonstrukcije, biti četiri puta veća od sadašnje. Objekat je pravljen za neuporedivo manje stanovnika prestonice i 300 zaposlenih. U međuvremenu, broj lekara, medicinskog i ostalog osoblja, je povećan tri puta, kao i broj stanovnika Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti