SANACIJA NAJDUŽEG STEPENIŠTA NA PROLEĆE: Projekat rekonstrukcije saobraćajne veze Banovog brda i Čukaričke padine

G. NOVAKOVIĆ

14. 01. 2022. u 07:12

NAJDUŽE stepenište u Beogradu zasijaće od proleća!

САНАЦИЈА НАЈДУЖЕГ СТЕПЕНИШТА НА ПРОЛЕЋЕ: Пројекат реконструкције саобраћајне везе Бановог брда и Чукаричке падине

Foto M. Anđela

Posle obnove, građani Banovog brda i Čukaričke padine će bez bojazni moći da koriste ovu prečicu da bi se popeli ili spustili u naselje. Tokom rekonstrukcije, koja bi trebalo da traje 30 dana, sugrađanima će na raspolaganju biti druga stepeništa koja povezuju delove opštine.

Nadležni u Opštini Čukarica već su opredelili novac iz lokalnog budžeta za ovaj posao.

Prema proceni, rekonstrukcija prometne lestvičaste prečice trebalo bi da košta 20 miliona dinara, a u njenom finansiranju delom će učestvovati i Grad Beograd.

- Sanacija najdužeg stepeništa u gradu jedan je od najvažnijih projekata koje opština sprovodi tokom ove godine - rekli su u Opštini Čukarica.

- Projekat podrazumeva da stepenište ostane u istim gabaritima, a da sanacija obuhvati kompletnu obnovu i samog stepeništa i ograde, kako bi u potpunosti bilo bezbedno za svakodnevnu upotrebu.

Neobična spojnica dva naselja izgrađena je tokom osamdesetih godina, u vreme podizanja stambenog naselja na Čukaričkoj padini. Kako navode u Opštini, do sada nije obnavljana, tako da su i betonska konstrukcija i ograda u prilično lošem stanju.

Obnova treba da bude gotova za 30 dana, Foto M. Anđela

Ovo stepenište, za koje žitelji znaju da kažu da spaja dva sveta, svakodnevno koristi veliki broj osnovaca koji žive na Padini, a pohađaju OŠ "Filip Kljajić Fića" na Banovom brdu, jer je to i najbliži put do škole. Takođe, svakodnevno ga koristi i veliki broj građana oba naselja, budući da ono od Kijevske ulice vodi nizbrdo do Lazarevačkog druma kod broja 13. Naporna prečica pomaže da se lakše stigne do Ade Ciganlije, tržnog centra, prevoza, pijace... Čak i u ledenim danima, ono je očišćeno, posuto solju i - nezaobilazno. U to su se juče uverili i reporteri "Novosti".

- Za razliku od prilaza stepenicama, koji je potpuno zaleđen, stepenice su stvarno očišćene. Druga je stvar to što ih je nagrizao zub vremena i što je zaista krajnje vreme došlo da se obnove. Samo što delovi ne počnu da otpadaju, pa bismo morali da preskačemo po nekoliko stepenika - požalila nam se jedna Čukaričanka.

Inače, da je rekonstrukcija stepeničastog mosta sve bliže realizaciji, posvedočili su i radnici, koje smo zatekli na terenu kako obavljaju premer pred početak radova.

KOSANČIĆ

ČUKARIČKO stepenište broji 180 gazišta, čime je zaslužilo titulu najdužeg u prestonici. Ono je pobedilo Velike stepenice, koje spajaju Kosančićev venac sa Karađorđevom ulicom. NJihov uspon broji 118 stepenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

LJUDINA: Pogledajte kako je čovek sa štakama spasao povređeno mače u Beogradu (VIDEO)