NE MOGU DA UĐU U PROSTORIJU SA INSTALACIJAMA: Muke žitelja zgrade na Čukarici- vode se na jednu ulicu, a ulaz im u drugoj

G. NOVAKOVIĆ

10. 01. 2022. u 07:13

VODI se na Radničku 57, a ulaz za stanare je u Brdovitoj ulici 12. Iz Radničke ulice kada se gleda, to je petospratnica.

НЕ МОГУ ДА УЂУ У ПРОСТОРИЈУ СА ИНСТАЛАЦИЈАМА: Муке житеља зграде на Чукарици- воде се на једну улицу, а улаз им у другој

Foto M. Anđela

Iz Brdovite, stambena zgrada sa dve etaže. Muke žitelja ovog dela Čukarice traju dugo. Najproblematičnije je što iz Brdovite ne može da se uđe u podstanicu sa vodovodnim i grejnim instalacijama a iz Radničke im to onemogućavaju vlasnici lokala. Doživeli su i poplavu i požar, ali od nadležnih ni glasa da će im u skorije vreme nevolja biti rešena.

Isti problem imaju svi stanari koji žive u kompleksu istovetnih zgrada u Brdovitoj ulici, izgrađenih početkom 2000. godine. Konkretno, komšiluk iz ulaza na broju 12, dva puta u prethodne tri godine bio je uznemiren.

- Pre tri godine imali smo poplavu zbog kišnice - priča Bojan Ivković.

- Komšijama je voda bila iznad kolena, i oštećen je stan prekoputa. I taman kada su sanirali štetu, desio se požar, čiji uzrok nije utvrđen. Vatrogasci su došli na intervenciju, ali su iz Radničke ulice videli vatru i tu ostali dok nisu shvatili da se sve, u stvari, dešavalo u Brdovitoj.

ZATVORENO Zazidana su nekadašnja vrata, Foto M. Anđela

A u Brdovitoj - usko. Vatrogasni kamion je te noći morao da se parkira u paralelnu ulicu, a spasioci da razvuku crevo da bi savladali plamen. Jedva su i kola Hitne pomoći stala da prime povređene. Možda bi sve bilo lakše samo kada bi se probila vrata koja će stanarima omogućiti ulaz iz Radničke. Ovako u Brdovitoj stanari uđu i silaze dva sprata ispod zemlje da bi došli do stana. Kako kaže naš sagovornik, nikada pre nije video da postoji "nisko prizemlje 1" i "nisko prizemlje 2". Nikada ni to da živi u prizemlju, a sa terase kao da je na četvrtom spratu!

- Smešno je što su ulazna vrata postojala između stanova na "niskom prizemlju 2", ali ona su zazidana - priča nam Bojan dok kuca u "šuplje" baš na mestu vrata.

- Priča se da je vlasnik lokala u Radničkoj to učinio da ne bismo mi stanari prolazili kroz radnje. A ne bismo im smetali nikako. Podstanica je sa strane lokala, i prinuđeni smo da molimo da nas puste ukoliko zbog nekih radova moramo da zatvorimo vodu. Izlaze nam u susret radnim danima. Kada je vikend, moramo u šaht.

RAMPA Ulaz u petospratnicu iz Radničke ulice, Foto M. Anđela

Kako kaže Ivković, obraćali su se Opštini Čukarica, ali nemaju nadu da će išta biti rešeno. Navodno, zgrada je u nekakvom sporu zbog kog radovi nisu mogući. Tragajući za rešenjem, "Novosti" su se obratile lokalnoj samoupravi, gde nam je rečeno da su se oni na molbu stanara obratili Gradskoj građevinskoj inspekciji. Međutim, od Sekretarijata za inspekcijske poslove smo dobili kratak odgovor, iako su pitani šta koči da se stanarima izađe u susret i ima li naznaka da se problem reši.

- Imajući u vidu da izvođenje radova nije u toku, a da ranije izvedeni radovi mogu biti predmet ozakonjenja, u ovom trenutku nema mesta postupanja građevinske inspekcije.

Takođe, građani se mogu obratiti građevinskoj inspekciji koja će postupiti iz okvira svoje nadležnosti - rekli su nam iz Grada.

Inače, nemogućnost ulaza u podstanicu, kako su nam rekli iz Sekretarijata, predmet je sudskog spora.

Bojan Ivković, Foto M. Anđela

KOMŠIJE BOJAN I MILAN - HEROJI

BOJAN Ivković i njegov komšija i prijatelj Milan Janković najveći su heroji pomenutog požara, koji se desio početkom 2021. godine. Njih dvojica su iz stana zahvaćenog vatrom, spasli dva brata i njihovu majku. Čak su tada jednoipogodišnja Milanova ćerkica i supruga završile u bolnici, jer su se nagutale dima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)