OD MIRISA CIMETA DO UKUSA ROŠTILJA: Novogodišnja euforija u srcu prestonice

J.D.

29. 12. 2021. u 15:10

MIRISI jela sa roštilja i kuvanog vina, po kojem su postali prepoznatljivi Novogodišnji praznici, ponovo se šire centrom grada sa "Trga otvorenog srca". Kuvano vino sa ukusom lešnika, odžak kolač "koji greje ruke", gumene bombone i štrikani šalovi samo su neki od proizvoda koji se mogu naći u kućicama na na početki Knez Mihailove ulice.

ОД МИРИСА ЦИМЕТА ДО УКУСА РОШТИЉА: Новогодишња еуфорија у срцу престонице

FOTO M.Anđela

Najveće gužve kao i ranijih godina su ispred kućica u kojima se sprema i prodaje odžak kolač koji je postao sinonim za Novogodišnje praznike. Poslastica se priprema, po posebnoj recepturi, tako što se testo posipa šećerom koji se karamelizuje tokom pečenja, i potom se uvalja u priloge po želji kao što su badem, kokos, vanila, orasi...

- Ranijih godina mnogi nisu znali kakav je ovaj kolač, uglavnom su kupovali iz zantiželje a oduševljavali se na prvi zalogaj - objašnjava prodavačica. - Danas mnogi u šali kažu da je ovo pravi zimski kolač koji greje ruke i zaslađuje dušu.

Jedna rolna ove poslastice, ove godine se prodaje po 300 dinara. Ništa manje primamljivo nije ni kuvano vino sa raznim aromama, a čaša košta od 250 do 330 dinara. Kupuje se i zimski punč, koji je kombinacija kuvanog vina sa malinom i rumom. U ponudi je i topla čokolada, a jedna čaša je 220 dinara, dok je za šolju čaja potrebno izdvojiti 150 dinara.

Za sladokusce tu su i štandovi sa svilenim i gumenim bombonama, američke krofne, ali i domaće štrudle. Kilogram štrudle sa makom i višnjama je 500 dinara, dok je za kilogram sa orasima potrebno izdvojiti 700 dinara. Za gurmane spremaju se pljeskavice, peku kobasice i ćevapi, cene su šarene u zavinosti od gramaže ali i izbora jela i kreću se od 250 do 400 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici