POMOĆ SAMO ZA ŽITELJE U CENTRU: Iz raspodele izuzeti leva obala Dunava i Profesorska kolonija

A.Z.K. - M. S.

28. 12. 2021. u 07:13

OPŠTINA Palilula raspisala je javni poziv za novčana sredstva uz pomoć kojih će sugrađani moći da zamene prozore, vrata ili fasade, koji će trajati do 28. januara.

ПОМОЋ САМО ЗА ЖИТЕЉЕ У ЦЕНТРУ: Из расподеле изузети лева обала Дунава и Професорска колонија

Foto Z. Jovanović

Ipak, na ovo dotiranje novca za radove na energetskoj sanaciji moći da računaju samo domaćinstva u strogo gradskoj zoni opštine.

Za projekat je izdvojeno svega 20 miliona dinara, koji će biti raspodeljeni na sve prijavljene stanove i porodične kuće. Pravo da konkurišu imaju vlasnici nekretnina u celini između ulica: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova.

- Mogućnost korišćenja ovih sredstava odnosi se na Palilulce sa desne strane Dunava, u skladu sa procenom prioriteta i rangiranja segmenata građevinskog fonda - navodi se u pozivu. - Iz ovoga se izuzima Profesorska kolonija koja uživa status prethodne zaštite i predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu. Procenu je izradio Arhitektonski fakultet.

Foto Z. Jovanović

Uz prijavu zainteresovani treba da prilože i dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji, građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole ili iz postupka legalizacije. Osim toga, neophodno je pribaviti i rešenje o ozakonjenju ili da su započeli proces legalizacije ili uknjiženja, kao i da je platio porez na imovinu za 2020. Ukoliko je reč o stambenoj zajednici, neophodno je da je ona registrovana.

- Pravo učešća nemaju vlasnici posebnih delova stambeno-poslovnih objekata koji ne služe za stanovanje, oni koji su u prethodnom periodu već koristili sredstva Grada ili opštine za slične aktivnosti - uslovi su javnog poziva. - Kao i vlasnici stambenih objekata koji su u prethodne dve godine posle dostavljanja rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnosti odustali od njihovog sprovođenja.

Iako je bilo najavljivano da će do kraja ove godine Palilulci moći da na ovaj način pobošljaju zagrevanje prostorija, sudeći po ovom roku za prijavu koji se odužio, i ove zime će im duvati kroz prozore.

NAJUGROŽENIJA OPŠTINA

IAKO je bilo reči da će svi Beograđani dobiti mogućnost da unaprede energetsku efikasnost, Sekreterijat za energetiku je ponudio sredstva samo Opštini Palilula. Grad je procenio da je pomenuta opština najugroženija. Beograd je imao problema da raspodeli malu sumu novca, budući da su od ministarstva dobili 10 miliona dinara, a isto toliko dodali. Zbog toga, odlučeno je da novac umesto u više ide samo jednoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna