GRAD PREUZIMA BRIGU O AKADEMSKOM PLATOU: Obnova ploča ispred Filozofskog u nadležnosti je Beogradskog univerziteta

Š. Marović

21. 12. 2021. u 08:51

DEVASTIRANI Akademski plato kod Filozofskog fakulteta prethodnih godinu dana nije sredila nadležna uprava beogradskog Univerziteta, ovim problemom će se pozabaviti Grad Beograd.

ГРАД ПРЕУЗИМА БРИГУ О АКАДЕМСКОМ ПЛАТОУ: Обнова плоча испред Филозофског у надлежности је Београдског универзитета

Rekonstrukcija prostora je neophodna, Foto D. Milovanović

To je, za "Novosti", potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, istakavši da se samo čeka odobrenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika pod čijom je ingerencijom ovaj prostor.

Posle dvadeset godina propadanja, neodržavanja i svakodnevnog zapinjanja prolaznika za polomljene i devastirane kocke konačno će plato ispred Filozofskog fakulteta u strogom centru prestonice biti kompletno sređen. Mesto na kojem mnogobrojni studenti odmaraju, a pešaci prekraćuju put do trolejbuskih stanica urediće Grad Beograd sopstvenim sredstvima.

- Naložili smo Univerzitetu pre godinu dana da uredi plato koji je pravo ruglo prestonice, a pošto oni do danas to nisu uradili, uzećemo stvar u svoje ruke - kaže Vesić za naš list.

- Projekat je već sačinjen, čekamo samo Republički zavod za zaštitu spomenika i čim oni daju odobrenje krenućemo u ovaj posao. Treba, naravno, izabrati i izvođača radova. To nije kompleksan posao, treba samo zameniti ispucale i dotrajale kocke novim, ali će se konačno rešiti dugogodišnji problem.

Za rekonstrukciju platoa zadužena je bila uprava beogradskog Univerziteta. Ova preporuka potekla je iz gradske inspekcije, koja se oglasila posle inspekcijskog nadzora ove lokacije tokom prethodne godine.

- Nadležna komunalna inspekcija doneće rešenje kojim se nalaže da Filozofski fakultet ovaj prostor vrati u prvobitno stanje - rekli su tada za naš list u Sekretarijatu.

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANjA

PLATO ispred Filozofskog fakulteta trebalo je da se radi pošto se završi sa arheološkim istraživanjima duž Vasine ulice, koja još nisu počela. Prostor koji zauzima ova saobraćajnica veoma je blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma i ostaci antičkih zidina iz 1. i 2. veka. Zato postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)