SLONICI TVIGI NOVA KUĆA: U beogradskom Zoološkom vrtu u toku i u planu radovi na obnovi mnogobrojnih volijera

M. STANOJKOVIĆ

13. 12. 2021. u 08:51

JEDAN od najstarijih, ali i najomiljenijih stanara prestoničkog zoološkog vrta, slonica Tvigi, dobiće oplemenjen i preuređen dom. Radovi bi trebalo da budu završeni u 2022. Osim njene kuće, sređuje se i volijera za kengure, a očekuje se obnova i dela u kom borave himalajski tarovi.

СЛОНИЦИ ТВИГИ НОВА КУЋА: У београдском Зоолошком врту у току и у плану радови на обнови многобројних волијера

Foto N. Skenderija

Vremešna Tvigi, koja gazi šestu deceniju, a četvrtu otkako je postala Beograđanka, neće biti izmeštena iz svog prostora, već će se radovi odvijati tako da ne naruše njene navike.

- Ovo je prva faza u kojoj je planirana sanacija dela krova, uklanjanje starih dotrajalih konstrukcija. Slonica se neće izmeštati. Upravo zbog toga se sve radi fazno, tako da će se samo pomerati u okviru postojećeg prostora - navode u Beogradskom zoološkom vrtu. - U drugoj fazi koja će početi na proleće, ukoliko bude bilo dovoljno sredstava, radiće preuređenje dvorišta i unutrašnjih boksova za Tvigi. Svakako će od sledeće godine imati znatno lepši i bezbedniji prostor.

Plan uprave prestoničkog životinjskog carstva je da i kenguri ubuduće imaju bolje uslove za život.

- Radiće se preuređenje dela objekta u kome se nalaze kenguri, fasada objekta i kompletno nove elektroenergetske instalacije sa sistemima ventilacije i grejanja - navode u Vrtu. - Takođe, biće uređen deo za posetioce ispred samog objekta i životinje će biti moguće videti spolja i u unutrašnjem prostoru. Uskoro bi trebalo da počne i preuređenje prostora za himalajske tarove.

BOLjI USLOVI ZA MEDVEDE

PROŠLE godine rekonstruisan je prostor za medvede. Od manjih projekata, ove godine je napravljen novi prostor za marabu rode, na mestu gde se bili psi šarplaninci, kao i nova kuća za flamingose i započeti radovi na spoljašnjem ispustu za njih. Takođe, preuređeni su stari kavezi za pantere, gde će uskoro biti premešteni rakuni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna