ĐACI SE VRAĆAJU U "DESANKINE" KLUPE: Umesto studenata Geografskog fakulteta u školi ponovo - osnovci

B. B. - S. V.

26. 11. 2021. u 08:51

OSNOVNA škola "Desanka Maksimović" u Zemunu, koju koristi Geografski fakultet trebalo bi, od sledeće školske godine, ponovo da otvori vrata đacima. Kako je za "Novosti" otkrio Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, nadležni su blizu rešenja za školarce koji žive u naselju Zemunske kapije.

ЂАЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ДЕСАНКИНЕ КЛУПЕ: Уместо студената Географског факултета у школи поново - основци

Zgrada "Desanke Maksimović"

Ova obrazovna ustanova je, zbog malog broja đaka, 2010. godine ustupljena Geografskom fakultetu na korišćenje. Ali, u međuvremenu se situacija promenila i stigla je nova generacija mališana. Trenutno ovde ima najviše dece rođene 2015. godine.

Gak se, povodom ovog problema, sastao sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Geografskog fakulteta. Dogovoreno je da se, u najskorijem roku, nađe kompromisno rešenje kojim bi svi bili zadovoljni.

- Očekujem da, do početka naredne školske godine, rešimo sve probleme u nekadašnjoj OŠ "Desanka Maksimović" u Zemunu, čiju zgradu trenutno koristi Geografski fakultet - rekao nam je Gak. - U planu je izgradnja nove zgrade za Geografski fakultet, ali smo i pre toga blizu rešenja za decu koja žive u naselju Zemunske kapije i koja bi pohađala ovu osnovnu školu. U narednim danima ćemo dobiti preciznije podatke o broju i uzrastu mališana koji bi išli u školu, pa će se u skladu sa tim donositi dalje odluke, ali smo blizu rešenja.

Udruženje "Inicijativa građana Zemuna" je, prošle godine, pokrenulo peticiju da se đaci vrate u u osmoletku. Gak je tada podržao njihov predlog, ističući da se sa širenjem ovog dela Zemuna i izgradnjom novih stambenih blokova, inicijativa da se vrati škola ima smisla.

Kako su nam ispričali roditelji, đaci koji žive u ovom delu Zemuna, idu u osmoletke "Sonja Marinković" i " Mihajlo Pupin" na Galenici. Anketa među stanovnicima novog stambenog bloka, pokazala je da samo u ovom delu ima oko 400 dece koji idu ili bi trebalo da krenu u školu.

Oni navode da OŠ "Sonja Marinković" ima ograničene kapacitete i može da primi oko 30 učenika, dok je "Mihajlo Pupin" udaljen nekoliko autobuskih stanica, a ako se ide peške mora se preći auto-put. Škola na Galenici je u blizini naselja koje se gradi za pripadnike Vojske i policije pa će, svakako, biti više zainteresovanih đaka.

VIŠE UPISANIH PRVAKA

U prvi razred osnovne škole, ove godine je upisano 16.919 mališana, što je nešto više od desetogodišnjeg proseka koji iznosi 16.315 đaka po generaciji. Najviše prvaka je upisano u škole na Novom Beogradu - 2.262, potom na Voždovcu - 1.858 i u Zemunu - 1.831. Geografski fakulet dobiće svoju zgradu u univerzitetskom kompleksu koji će biti izgrađen u Bloku 67.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili