METRO U PROSTORNOM PLANU: Na javnom uvidu do 26. novembra biće izmenjen dokument područja za projekat "Beograd na vodi"

G. N.

17. 11. 2021. u 08:51

POSEBNA stavka "metro" dodata je u okviru izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Beograd na vodi", koji je trenutno dostupan javnosti u zgradi Gradske uprave.

МЕТРО У ПРОСТОРНОМ ПЛАНУ: На јавном увиду до 26. новембра биће измењен документ подручја за пројекат Београд на води

Novoizgrađeni Savski trg, Foto M. Anđela

Javni uvid oglasilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture i on će trajati do 26. novembra.

U obuhvatu plana sada se nalaze delovi trase dve planirane linije beogradskog metroa, kao i tri metro stanice - Sajam, Mostar i Savski trg.

- Trasa linije 1 metroa, koja će spojiti Železnik i Mirijevo, u ukupnoj dužini oko 21,10 kilometara, vodi se koridorom Bulevara Vojvode Mišića i nakon ulaska u obuhvat plana, trasa ide ispod mosta Gazela, regulacijom Savske ulice prema Trgu republike - stoji u izmeni Plana.

- Trasa linije 2 metroa, od Zemuna do Mirijeva, vodi Nemanjinom ulicom do Savskog trga, nakon čega ide tunelom ispod reke Save, kroz područje bloka 18. Nakon prolaska pored Sava centra ulazi u koridor Bulevara Zorana Đinđića.

Prema navodima iz teksta izmenjenog Plana, ukoliko se ukaže potreba, prilikom dalje razrade metro sistema, površina zone stanice se može promeniti u skladu sa tehnološkim potrebama.

Foto N. Paraušić

Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen u analognom formatu svakog radnog dana u zgradi Gradske uprave. U digitalnoj formi, on se može naći na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i na internet stranici Gradske uprave grada Beograda, u odeljku Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

Javna prezentacija planskog dokumenta biće održana 22. novembra u 10 časova, dok je javna sednica komisije zakazana za 10. decembar, u istom terminu.

Park Bristol

PLANSKIM rešenjem definisana su i pravila za rekonstrukciju parka Bristol. Neka od njih su da maksimalno 40 odsto od ukupne površine parka treba predvideti za staze, platoe i dečja igrališta. Organizaciju parkovskog sadržaja treba uskladiti sa lokacijom kulturnog dobra "Krst sa Male pijace", u čijem delu se predviđa miran boravak posetilaca. Glavni ulaz treba orijentisati ka hotelu "Bristol".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri