NOVI IZGLED BLOKA KOD TRGA SLAVIJA: Konkurs za urbanističko rešenje prostora između Kralja Milana i Nemanjine

S. Vidačković

26. 10. 2021. u 07:52

NA KONKURS za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića i Nemanjine i Kralja Milutina, odnosno prostora između Slavije i parka Manjež, stiglo je 14 rešenja.

НОВИ ИЗГЛЕД БЛОКА  КОД ТРГА СЛАВИЈА:  Конкурс за урбанистичко решење простора између Краља Милана и Немањине

PROMENA Objekti na uglu Kralja Milana i Svetozara Markovića, Foto Google maps

Kako će deo prekoputa "Hiltona" izgledati i da li će se neka od starih zgrada rušiti, znaće se kada bude izrađen Plan detaljne regulacije (PDR) po ideji pobedničkog predloga koji će komisija izabrati ovih dana.

Područje koje je predmet konkursnog rešenja obuhvata regulacije ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Kralja Milutina i internu saobraćajnicu uz zgradu Narodne banke Srbije, ukupne površine od 0,7 hektara. Širi deo obuhvata parcelu od 1,9 hektara, sve do Nemanjine ulice. Planirano je da ovde bude izgrađen stambeno--poslovni kompleks.

- Povod za raspisivanje konkursa je Odluka o izradi PDR i činjenica da je ovo dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja, zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja, kako u smislu urbaniteta, građevinskog fonda i ambijentalno, tako i po pitanju iskorišćenosti funkcionalnih, prostornih i investicionih resursa - navodi se u dokumentaciji.

Foto Ilustracija V. N.

U Ulici Svetozara Markovića nalaze se dve stare zgrade. Na samom uglu sa Kralja Milana su zgrade Građanske štedionice, jedna iz 19. veka, druga iz 1929. godine. Na kraju ulice je objekat u kojem je kultni restoran "Manjež". Postoji mogućnost da se, po usvajanju pobedničkog rešenja i izrade PDR, ove građevine sruše. Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, još je rano govoriti o konačnom izgledu ovog dela centra grada.

- Žiri još nije doneo konačnu odluku, ima potpuno različitih pogleda na taj deo - kaže, za "Novosti", Stojčić.

- Neka rešenja predviđaju čuvanje onih nižih objekata, neka predviđaju njihovo uklanjanje.

Sva ta rešenja imaju svoje prednosti, ali mislim da nije moguće sačuvati te objekte, a da ima smisla. Ta buduća fizička struktura je potpuno drugačija od onog što je sada tamo. Te zgrade jesu stare, ali su veoma niske u odnosu na ono što se planira. Sačekaćemo odluku žirija, pa ćemo imati više informacija.

Stojčić podvlači da onaj rad koji komisija odabere ne predstavlja konačni izgled, već samo vodilju prilikom izrade PDR.

Sa druge strane, istoričar umetnosti Marko Bogdanović kaže da ga brine što se nigde u dokumentaciji izričito ne nalaže da ti stari objekti u Svetozara Markovića moraju ostati sačuvani.

- Problem je što se navodi da se te zgrade mogu zadržati u postojećem stanju uz mogućnost rekonstrukcije, restauracije, revitalizacije, kao i dogradnje, ali nigde ne piše da je zabranjeno njihovo rušenje - objašnjava Bogdanović, za naš list.

- Zgradu Građanske štedionice projektovao je inženjer Stevan Tobolar, sa prizemljem i tri sprata, a kafana "Manjež" je iseljena. Ceo taj niz građevina u Ulici Svetozara Markovića je dragocen i ne bi trebalo da bude srušen, ali očigledno će postati meta građevinskih mašina.

Prema nekim informacijama, početak radova na ovoj lokaciji nije moguć pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da tek predstoji izrada novog PDR. Jedino je sigurno da će zgrada Narodne banke ostati na svom mestu, bez promena.

Objekat od devet spratova?

PREMA nezvaničnim informacijama, severoistočni deo bloka između Kralja Milana i interne saobraćajnice kod Narodne banke planiran je za zgrade visoke do devet spratova, gde bi viši nivoi bili predviđeni za stanovanje. Prizemlje bi bilo namenjeno za prodavnice, restorane, poslovne kancelarije, zanatske usluge, vrtić do 30 dece, sale za rekreaciju, garaže...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)