NEMA KAZNI ZA ĐUBRE OKO SPLAVOVA: Inspektori nisu napisali nijedan prekršajni nalog vlasnicima lokala na vodi

A. VOJINOVIĆ

11. 10. 2021. u 07:52

IAKO su priobalja i obale prestoničkih reka oko splavova neretko pune đubreta, nadležni inspektori vlasnicima ovih ugostiteljskih objekata u proteklom periodu nisu napisali nijedan prekršajni nalog!

НЕМА КАЗНИ ЗА ЂУБРЕ ОКО СПЛАВОВА: Инспектори нису написали ниједан прекршајни налог власницима локала на води

Prestonički splavovi / Foto AP

Međutim, na adresu gradske uprave stigle su prijave građana zbog smeća oko pojedinih lokala na vodi, ali su rukovodioci ipak ostali bez "udarca" po džepu, koji prema Odluci o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu iznosi 100.000 dinara.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, u proteklom vremenskom periodu Sektoru za komunalni inspekcijski nadzor, dežurnu inspekciju i izvršni postupak dostavljene su prijave koje su se odnosile na smeće oko plutajućih objekata na delu vodnog zemljišta reke Save i Dunav.

- Po navedenim prijavama komunalni inspektori izvršili su vanredni inspekcijski nadzor, ali usled visokog vodostaja reka nije zatečeno smeće, panjevi, granje, flaše i drugo - navode u ovom sekretarijatu za "Novosti". - Pojedini korisnici su sami, odnosno bez naloga komunalne inspekcije, izvršavali svoje obaveze i čistili vodni prostor oko svojih splavova, i iz tog razloga nije bilo ni izdatih prekršajnih naloga.

Kako su "Novosti" nekoliko puta pisale, prestonički ugostiteljski objekti na Savi i Dunavu ne mogu da se pohvale zavidnom higijenom oko spoljnih delova svojih lokala. Fotografije zamuljanih i od najrazličitijeg đubreta zatrpanih priobalja neretko zapljusnu društvene mreže. Iako su zbog nehigijene delom krivi i sami Beograđani koji ne vode računa, ni vlasnici splavova se ne mogu pohvaliti da redovno uklanjaju nered oko svojih objekata.

Odbornici Skupštine grada su na sednici početkom juna ove godine usvojili Odluku o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, u kojoj se između ostalog vlasnici splavova obavezuju da održavaju higijenu i na obalama oko lokala.

- U skladu sa Planom inspekcijskog nadzora za 2021. godinu, obavljaće se redovni i vanredni inspekcijski nadzor nad primenom odredaba Odluke o postavljanju plutajućih objekata sa ciljem da se preventivnim delovanjem ili izricanjem mera ostvari zakonitost i bezbednost poslovanja i postupanja nadziranih subjekata i spreče ili otklone štetne posledice po zakonom i drugim propisom zaštićena dobra, prava i interese - zaključuju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

POSTAVLjANjE I KANALIZACIJA

PREMA Odluci, novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se vlasnik koji postavi ili koristi plutajući objekat bez dozvole za postavljanje. Isti iznos platiće onaj ko svoj splav bez dozvole priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali 25.000 dinara daće i odgovorni u nadležnom javnom preduzeću.

Ko ne bude održavao urednost, komunalnu higijenu i ne bude redovno uklanjao smeće i nanos između svog lokala na vodi i obale, ako se bude oglušio o naredbe nadležnih u slučaju poplave i leda, te ako bude imao nebezbedan prilaz, biće "lakši" za 100.000 dinara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri