KORAK BLIŽE KA STANICI: Izgradnja betonske konstrukcije na koti 105 u Prokopu ušla je u završnu fazu

S. B. M.

07. 08. 2021. u 06:47

RADOVI na izgradnji betonske konstrukcije na koti 105, iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka u železničkoj stanici "Beograd centar", ušli su u završnu fazu. Do sada je završeno više od 80 odsto ugovorenog posla, koji je započet maja 2020. godine.

КОРАК БЛИЖЕ КА СТАНИЦИ: Изградња бетонске конструкције на коти 105 у Прокопу ушла је у завршну фазу

Foto Infrastruktura železnice Srbije

Kada radovi vredni oko 1,257 milijardi dinara budu završeni, biće izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od 35.743 kvadratna metra.

- Ova konstrukcija u Prokopu nalaziće se iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, koji do sada još nisu izgrađeni. Svaki od njih dug je 500 metara, a "Infrastruktura železnice Srbije" započeće njihovu izgradnju čim se završe radovi na ploči. Završetak svih projektovanih radova u železničkoj stanici "Beograd centar" u skladu je i sa izgradnjom pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, čija prva deonica između srpske prestonice i Novog Sada treba da bude završena do kraja 2021. godine - navode u "Infrastrukturi".

Završetak nedostajućeg dela nadzemne konstrukcije preduslov je i za izgradnju stanične zgrade. Nju će, podsećamo, graditi kompanija "Rejlvej siti Belgrejd", ali i parking-mesta, komercijalne sadržaje i stanove. Prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, Republika Srbija ulaže zemljište i omogućuje gradnju na ploči, a partner sredstva za gradnju nedostajućih sadržaja na Prokopu.

KLIZIŠTE PROBLEM

ŽITELjI vojnih zgrada oko stanice "Beograd centar" nedavno su se usprotivili planu detaljne regulacije ovog dela grada kojim bi se kompaniji "Rejlvej siti Belgrejd" omogućila gradnja na delu za koji stanari tvrde da je klizište. Podnesci su na ovaj plan podneti Gradu, jer sugrađani iz ovih solitera veruju da će gradnjom njihove višespratnice biti ugrožene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri