POČELO UNIŠTAVANJE AMBROZIJE: Tretmani se sprovode na Bežanijskoj kosi

J.D.

04. 08. 2021. u 16:58

NA BEŽANIJSKOJ kosi danas su počeli tretmani hemijskog uništavanja ambrozije. Suzbijanje ove korovske biljke sprovodi se po strategiji koji su radili stručnjaci sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu zajedno sa stručnjacima Prirodno-matematičkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

ПОЧЕЛО УНИШТАВАЊЕ АМБРОЗИЈЕ: Третмани се спроводе на Бежанијској коси

Beoinfo

Suština ove strategije je da će se svake godine povećavati površina na kojoj će se sprovesti monitoring, mapiranje i uništavanje ove biljke.

- Po ovom principu prošle godine je urađen monitoring na 2.000 hektara, a na osnovu podataka sa terena, ambroziju smo ciljano uništili na 1.200 hektara, što je oko deset puta više površine u odnosu na 2019. godinu - kazao je prvi čovek prestonice Zoran Radojičić. - Ove godine očekujemo da ćemo uništavanje ambrozije sprovesti na 30 odsto više površina nego prethodne godine.

Do sada je hemijskim putem na oko 70 hektara površine uništena ambrozija, košenje je sprovedeno na 440 hektara u prigradskom delu, kao i na 40 hektara u gradskom delu, a dodatno su u toku i redovne aktivnosti ekipa JKP "Zelenilo - Beograd" koje kose na 3.000 hektara javnih površina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)