"SKICIRALI" MEDAKOVIĆI: Likovna smotra, koja u Grockoj traje od petka do ponedeljka, organizovana 23. put

J. Dinčić

01. 08. 2021. u 06:47

GROČANSKA čaršija poznata je po tradicionalnim svečanostima koje se svakog avgusta organizuju u ovoj varošici, ali neizostavni događaj ove višedecenijske manifestacije svakako je Likovna kolonija.

СКИЦИРАЛИ МЕДАКОВИЋИ: Ликовна смотра, која у Гроцкој траје од петка до понедељка, организована 23. пут

Grocka na štafelaju

Smotra je prvi put okupila umetnike 1998. godine od kada su Gročani počeli da neguju ovu tradiciju. Do sada je kolonija ugostila više od dve stotine renomiranih umetnika, i danas spada u kulturne manifestacije od značaja za prestonicu.

- Inicijativa za ovu vrstu umetničkog okupljanja potekla je od čuvene porodice Medaković, akademika Dejana Medakovića, istoričara umetnosti, njegovog sina Pavla, poznatog dirigenta, i snahe Spomenke, takođe istoričarke umetnosti, koja kao selektor potpisuje i prve likovne smotre - priča za "Novosti" Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Naša sagovornica podseća da je porodica Medaković u Grockoj rado boravila i provodila slobodno vreme, gde je drugovala sa brojnim ljubiteljima kulture i umetnicima poput Marka Maše Mamića i Dragana Radenovića, jer je u lepoj beogradskoj varoši imala letnjikovac, a akademik je u Grockoj, s pogledom na Dunav, napisao i neka od svojih kapitalnih dela.

Predloženu inicijativu za razvoj i oplemenjivanje tada već tradicionalne manifestacije Gročanske svečanosti i ovom vrstom kulturnih dešavanja, zdušno je prihvatila lokalna samouprava, a rezultat je da se ovog leta u okviru 53. Gročanskih svečanosti, održava i 23. po redu Likovna kolonija. Od 2015. godine se o realizaciji tradicionalne likovne kolonije stara Centar za kulturu Grocka.

Poneka od poznatih imena domaće umetnosti starije i srednje generacije koji su učestvovali u radu gročanske Likovne kolonije su Milić od Mačve, Miodrag Vartabedijan, Danica Basta, Milorad Bata Mihailović, Miodrag Anđelković, Milenko Aćimović Aćim, Ivana Živić, Milan Miša Čolović, Anamarija Vartabedijan, Mika Lovre, Marion Dedić...

- Likovna kolonija svoj umetnički koncept zasniva na lepotama prirodnog okruženja kao i na autorskom pečatu učesnika, koji likovno prenose svoj doživljaj stare varoši na Dunavu - objašnjava sagovornica.

UČESNICI OVE GODINE

NA "Likovnoj koloniji 2021" učestvuju dr Anamarija Vartabedijan iz Beograda, Nemanja Arsić, slikar iz Smedereva, Mila Gajin, primenjeni grafičar iz Pariza, Jelena Vitorović slikar iz Beograda, Milena Vitorović, slikar zidnog slikarstva iz Beograda, Jovan Spasić likovni umetnik iz Vlasotinca i Igor Mandić, fotograf iz Beograda. Selektor Likovne kolonije GO Grocka je Zorica Atić, diplomirani istoričar umetnosti i kustos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024