KRIVIČNE NA ČEKANJU: Još jedan deo oštećene zgrade u Vidovdanskoj ulici broj 2a na Vračaru ce ponovo zatresao i obrušio

M. STANOJKOVIĆ

21. 07. 2021. u 06:47

DRAMATIČNIM scenama ponovnog urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru juče je, pukom slučajnošću, prisustvovao deo stanara!

КРИВИЧНЕ НА ЧЕКАЊУ: Још један део оштећене зграде у Видовданској улици број 2а на Врачару це поново затресао и обрушио

Foto Z. Jovanović

U trenutku kada su došli da izvide da li je zatrpavanje jame nastavljeno, kako im je obećano, pred očima im je nestao još deo zgrade. Podnošenje krivične prijave povodom ovog slučaja očekuje se u kratkom roku.

- Postupajući zamenik javnog tužioca dao je nalog policiji koje radnje treba da preuzme, koje lice je okrivljeno i za koje krivično delo te da policija obavi neophodne provere.

Krivična prijava nije još podneta tužilaštvu - saznaju "Novosti" nezvanično u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Dan nakon sastanka sa gradskim čelnicima, na kojem su im predočene tri mogućnosti za rešenje njihovog problema, deo stanara, koji od petka dane provodi u nezvesnosti i nužnom smeštaju, otišao je do stare adrese da proveri da li se nasipanje obavlja po dogovoru.

- Na terenu je bio jedan bagerista, koji je baš u tom trenutku zatvorio ogradu i rekao kako mu je šef naredio da zaustavi nasipanje. Na pitanje da li mu je to investitor rekao, nismo dobili dogovor. Posle nekoliko minuta od tog razgovora s njim, pred nama se srušio i deo zgrade koji je visio. Svedoci smo da ne postoji volja da se zaustavi dalje propadanje i da je namera da se zgrada cela sruši - objašnjava nemilu scenu Stefan Nihić.

Deo stana koji je od prvog urušavanja visio u vazduhu juče je definitivno propao. Ostatke svoje kuhinje, viseće elemente posmatrala je netremice sa ulice Ljubica Stanković. Stan prepolovljen, a na ostacima prozorskog okna lelujala se zavesa.

- Moj kuhinja je visila dosad. Imali smo obećanja da bar nešto moći da spase. Juče ujutru, samo su mi komšije javile da se urušio i taj deo. Sad gledam u otvoreni stan koji visi nad jamom i nadam se da će ostatak moći da se sačuva - kaže Ljubica.

Kako su se na terenu uverili reporteri "Novosti", policija je nakon urušavanja zatvorila deo ulice, a osim što je nakratko garđevinska inspekcija svratila na teren, niko se od nadležnih nije pojavio niti obratio stanarima.

- Obećano nam je da će nastaviti da se nasipa jama, da će biti deset kamiona prisutno, ali iz nepoznatih razloga, sa tim se stalo. Očigledno im je interes da sve propadne. Obećavamo ako se zgrada sruši, doći ćemo sa prijateljima i kopaćemo po ruševinama da dođemo do svojih stvari.

Kako je za "Novosti" ispričao Milan Janković, vlasnik firme "Janković" iz Leštana, čiji su radnici i građevinske mašine bile angažovane na gradilištu, on je juče ujutru poslao svog bageristu da nastavi sa nasipanjem zemlje.

- U jednom momentu sam ga povukao jer on radi u delu ispod zgrade koja se ruši i nije bezbedno ni za njega da bude tu - kaže Janković. - Kada će se nasipanje nastaviti, ne znam, a trebao bi da bude gotov projekat za obezbeđivanje zgrade.

Na pitanje da li se čuo sa investitorom, rekao nam je da on prvi put sa njim sarađuje, da tačno ime firme ne zna, kao i da nije još naplatio svoje dosadašnje radove.

Foto Z. Jovanović

U Sekretarijatu za inpekcijske poslove ponovili su da su obustavljeni svi radovi, osim radova na obezbeđivanju temeljne jame, koje je investitor dužan da uradi. Takođe, upozorili su stanare da nikako ne ulaze u stanove jer je nebezbedno. Ipak, na pitanja o jučerašnjem događanju, nisu odgovorili.

- Investitoru je naloženo da izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju koja se odnosi na obezbeđivanje jame i susednih objekata - navode u Sekretarijatu. Ona treba da bude overena od odgovornog projektanta, a hitno treba da se pristupi radovima kako bi se obezebedila sigurnost susednih objekata, okoline i saobraćaja.

OGORČENI Stanari Vidovdanske 2A, Foto Z. Jovanović

PONUĐENE TRI MOGUĆNOSTI

PRVO obrušavanje zgarde u Vidovdanskoj 2A dogodilo je u petak 16. jula oko 12.00 kao posledica pobijanja šipova na susednoj parceli. Stanari su evakuisani i niko nije povređen. Od tada, deo njih smešten je u Hotelu Slavija, deo je sam pronašao privremeni smeštaj. Na sastanku koji su u ponedeljak imali u Skupštini grada predočene su im tri mogućnosti za rešavanje problema. Da sami nađu investitora koji bi izgradio novu zgradu i od koga bi dobili stanove, da zgradu podigne Direkcija za gradsko građevinsko zemljište Grada ili da sami tuže investitora i da se naplate. Danas se očekuje novi sastanak, na kom bi trebalo da stanari predoče prihvaćeno rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama