PLAĆAJU ČUVANJE PRAZNIH ŠKOLA? I uplata đačkog dinara tokom godine je na dobrovoljnoj bazi

B. Borisavljević

28. 05. 2021. u 10:25

PLAĆANjE obezbeđenja u školi i đačkog dinara nije obavezno, niti dobijanje svedočanstva može biti uslovljeno uplatnicom, poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

ПЛАЋАЈУ ЧУВАЊЕ ПРАЗНИХ ШКОЛА? И уплата ђачког динара током године је на добровољној бази

Foto: Milena Anđela

Pred kraj školske godine, roditeljima su počele da stižu "opomene" za obezbeđenje sa iznosima i do 3.800 dinara, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih jer im je, kako kažu, rečeno da moraju da plate, jer u suprotnom deca neće dobiti svedočanstvo.

S obzirom na to da su skoro celo drugo polugodište srednjoškolci imali onlajn nastavu, a u prvom išli po kombinovanom modelu, postavlja se pitanje koga su to čuvari čuvali?! Iako se iz godine u godinu ponavlja kako su novčana davanja roditelja isključivo na dobrovoljnoj bazi, neke obrazovne ustanove to izgleda "zaborave", pa ih podsećaju za "dugovanja".

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole "Beograd", u sklopu đačkog dinara koji iznosi oko 3.000 dinara godišnje, nalazi se i stavka za bezbednost koja je, zbog aktuelne situacije, ove godine izostavljena. On ističe da roditelji nisu dužni da daju novac za đački dinar. Najbolje "platiše" su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim godinama procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac se koristi za fotokopiranje testova, osiguranje...

Foto: D. Dozet

- Ne znam, ko od kolega može da traži uplatu novca za obezbeđenje, kada deca veći deo godine nisu išla u školu - navodi Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. - Kada nema đaka na nastavi, nema ni obezbeđenja, pa niko ne može tražiti da se plati. I kada je situacija normalna, roditelji nisu dužni da plate, već je sve na dobrovoljnoj osnovi.

U Četvrtoj beogradskoj gimnaziji nam je rečeno da uplata novca za obezbeđenje nije obavezna, niti će učenici biti uskraćeni za dodelu svedočanstva. Direktor Grafičke škole Miloš Bukumira kaže da se od đačkog dinara kupuju knjige za odlične učenike, futrole za diplome, potrepštine za nastavu. Za ove namene, u školskoj godini roditelji, koji to žele, plaćaju oko 2.000 dinara.

DOBIJANjE SVEDOČANSTAVA

ZAKONOM o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je propisano da Savet roditelja odlučuje da li će škola imati obezbeđenje ili ne. Oni biraju najpovoljniju ponudu, posle postupka javne nabavke, a "pod lupom" predstavnika roditelja je i kako se troši novac od donacija i od proširene delatnosti.

- Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će biti angažovano privatno obezbeđenje - navode u Ministarstvu. - Tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji ukoliko to žele, odnosno nisu u obavezi da to učine. Uplata novca za ove namene ne može biti uslov za dobijanje svedočanstva učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave