Зрењанин: Оде дистрибуција за измирење дуга

Б. ГРУЈИЋ

30. 08. 2019. у 08:28

Зрењанин: Оде дистрибуција за измирење дуга
Локална самоуправа у Зрењанину преузела обавезе "Градске топлане" према "Србијагасу". Из текућег пословања нису могли да обезбеде 599 милиона динара

ДУГ од 599 милиона динара према "Сбијагасу", који је донедавно био на терету ЈКП "Градска топлана", на себе је преузела локална самоуправа у Зрењанину као његов оснивач, а уместо новца ће бити обављен пренос својине дистрибутивног система природног гаса.

Ово, иначе, није једини пример уступања посла дистрибуције гаса, јер се нешто слично - пре више од деценије - догодило и у Житишту, када се ЈКСП "Екос" тако отарасило дугова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кикиндa: Бистрији вид уз биомикроскоп

Како год било, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је на седници Градског већа одржаној 28. августа истакао да дуг ЈКП "Градска топлана" према ЈП "Србијагас" постоји од краја 2008, те да су Зрењанинци у више наврата покушавали да га санирају, али то није било реално из текућег пословања....

Део споразума је и то да "Србијагас" већ до краја године крене да настави постављање мреже у девет насељених места, а већ су започети радови у Книћанину, Перлезу и Белом Блату. Ускоро се исти посао очекује и у Тарашу, Јанков Мосту, Орловату, Томашевцу, Ченти и Фаркаждину.

По завршетку тог посла, комплетна територија града на Бегеју ће бити гасификована, а вредност инвестиције премашује 14 милиона евра - колико ће обезбедити "Србијагас".

На крају, с обзиром на то да ће убудуће дистрибутер гаса на територији Зрењанина бити управо "Србијагас", градоначелник очекује повољности за потрошаче - пре свега у много јефтинијем прикључку, те корекцијама цена наниже, што ће свакако обрадовати око 21.000 потрошача.

БЛОКАДА

МЕЛАНИЈА Лојпур из ЈКП "Градска топлана" сматра да је локална самоуправа повукла прави потез и подсећа на 2016, када је зрењанинска фирма - због дуга који се непрестано увећавао, месец и по дана била у блокади "Србијагаса", што им је био један од најтежих периода пословања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови Сад: Античка позорница за 21. век

ДУПЛО

ДИРЕКТОР ЈКП "Градска топлана" Илија Свилар (на слици)каже да су дугови настали током грејне сезоне 2008/2009, приликом корекције цене од 60 одсто. Тада је, каже, настао дуг од готово 300 милиона који је, током протеклих 11 година, удвостручен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације