АРХИВ Војводине у Новом Саду који од свог оснивања 1926.године представља једну од најзначајнијих установа културе нашег народа, у септембру ће додатно обогатити своје програме захваљујући амфитеатру античког типа чија изградња се ових дана приводи крају. Биће то једини антички амфитеатар у Новом Саду и широј околини.

Изградњу амфитеатра у дворишту Архива финансира оснивач ове установе Покрајинска влада. Архитекта др Дубравка Ђукановић са сарадницима пројектовала је по угледу на антички, амфитеатар са три реда седишта (укупно седамдесетак) и са малим подијумом за камерне програме.

Простор је осмишљен тако да ће у продужетку, по потреби, моћи да се монтира покретна бина за музичке и друге програме. У близини ће бити плато на којем ће моћи да се приређују пријеми.

По речима директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића, амфитеатар се гради са жељом да овај простор у дворишту архивске зграде буде оплемењен и пријемчив грађанима али и другим установама културе у граду. Тимови Фондације ЕПК 2021, затим из ОПЕНС-а и МОНС-а већ су изразили жељу да ове јесени приреде програме у амфитеатру.

- У амфитеатру ће се практично, од маја до октобра приређивати програми - каже Кузмановић. - Осим промоција књига, трибина и концерата жеља нам је да се овде приређују и "џем- сешни." Овај простор је до сада углавном био познат у контексту Рибље пијаце, некадашњег затвора и паркинга, а сада ће постати важан културни топоним у дворишту Архива Војводине,у близини Парка присаједињења.

На овоме неће стати планови о унапређењу Архива Војводине. Кузмановић који је нешто дуже од годину дана на челу ове установе која под својим кровом чува око 40 милиона докумената (најстарији потичу из 12. века), планира изградњу депоа у који би могло да се смести око пет километара архивске грађе.ПРОЧИТАЈТЕ И: УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ УКРАСИЛЕ ИЗЛОГЕ: Изложба поводом „Љубичевских коњичких игара“
Ова идеја засада је преточена у скицу. Уколико буду прикупљена средства уследиће израда пројекта, а изградња би могла да започне 2022. године.


ПОЗИВ ГРАЂАНИМА

ПОВОДОМ 80 година од изградње Банске палате у Новом Саду, ремек-дела архитекте Драгише Брашована, у којем се данас налазе покрајинска влада и скупштина, Архив Војводине припрема за јесен изложбу. Тим поводом из ове установе упућен је позив грађанима да, уколико имају у породичној архиви старе фотографије Бановине, да их доставе и на тај начин употпуне предстојећу изложбену поставку. Уз фотографију потребни су и подаци: име, презиме и мејл адреса пошиљаоца, име и презиме особа на фотографији и оквирни датум настанка фотографије.