ИЗ БУЏЕТА БЕСПОВРАТНО 600 МИЛИОНА ДИНАРА: Отворен нови конкурс за подршку унапређењу постојећих и оснивању нових задруга

И.Митић

18. 07. 2019. у 14:30

 ИЗ БУЏЕТА БЕСПОВРАТНО 600 МИЛИОНА ДИНАРА: Отворен нови конкурс за подршку унапређењу постојећих и оснивању нових задруга

Фото: И.Митић

Рачунајући и тек расписани конкурс намењен унапређењу рада постојећих и оснивање нових задруга Влада Србије је у последње три године за ове намене издвојила 1,7 милијарди динара
ЛЕСКОВАЦ – Рачунајући и тек расписани конкурс намењен унапређењу рада постојећих и оснивање нових задруга Влада Србије је у последње три године за ове намене издвојила 1,7 милијарди динара. Овог лета задругари имају на располагању 600 милиона динара, а процене су да ће тим новцем држава помоћи бар 60 задруга у свим областима пољопривредне производње.


Јуче расписаним конкурсом предвиђено је да новоосноване задруге могу да рачунају на бесповратна средства у максималном износу од 7,5 милиона динара. За двоструко већи износ могу да се пријаве већ постојеће задруге, док је највиши износ новца планиран за сложене задруге и он износи 60 милиона динара. Статистика каже да су у Србији у претходне две године основане 484 задруге, а да су оне које су добиле подршку државе увећале нето добит више од 3,5 пута. Овогодишњи конкурс отворен је до половине наредног месеца, а за сложене задруге до 1. септембра.


- Ближимо се циљу од 500 фабрика на отвореном које смо најавили када смо овај пројекат започели. Ту нећемо стати јер је намера да успоставимо системска решења кроз одлуке Народне скупштине којој ћемо представити стратегију и тражити подршку за спас српског села и остварење овог најбитнијег националног задатка који осим економске има и популациону и безбедносну компоненту – истакао је Милан Кркобабић, министар без порфеља задужен за регионални развој, на представљању овогодишњег програма подстицаја задруга одржаном у среду у Лесковцу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВА ТРАНША ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ: Лесковац добио милион


Министар Кркобабић је оценио да је град на Ветерници пример добре праксе и када је реч о коришћењу средстава из овог пројекта, али и у погледу издвајања из локалног буџета намењених субвенцијама, уређењу атарских путева, електрификацији поља и комасацији јер је уситњеност поседа један од највећих кочничара развоја српског аграра.


- Лесковац је у комасацију уложио 86 милиона динара, а толико новца планирано је и за овогодишње субвенције у пољопривреди. Први конкурс, за 25 милиона, расписали смо пре два дана, док смо у уређење 167 километара атарских путева уложили близу 60 милиона динара – нагласио је градоначелник Горан Цветановић и додао да су задруге на подручју Лесковца на прва два конкурса добиле око 72 милиона динара.


Фото: И.Митић


Како је речено стратегија за „спас српског села“ обухватаће и улагање у локалану инфраструктуру, здравство, образовање и културу на селу јер подаци говоре да чак 73 одсто сеоских домова културе није у функцији, а да је Хитна помоћ или лекар од многих села удаљен и по двадесет и више километара. Према првим проценама за остварење овог амбициозног плана биће неопходно најмање 100 милиона евра и у том контексту је истакнута важност подршке Владе и председника Србије Александра Вучића.


ПОСЕТА ГРАДАШНИЦИ


Министар Кркобић је са својим сарадницима и представницима одбора за село САНУ обишао и ЗЗ „Градац воће“ у лесковачком селу Градашница. Она је на прошлогодишњем конкурсу бесповратно добила седам милиона динара и уложила их у набавку опреме за хладњачу и сортирање воћа.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације