Марш пријатељства два далека народа

М. Б.

11. 06. 2018. у 06:15

У знак сећања на српске интернирце у логорима далеке Норвешке. На комплексу Брдо мира положени су венци страдалницима

Марш пријатељства два далека народа

Старт Марша испред Куће српско-норвешког пријатељства / Фото М. Бошњак

ПОД далеким поларним кругом, по злу чувени "Крвави пут" зближио је Норвежане и Србе смрћу хиљада младих људи, махом Срба, интернираца заточених од 1942. до 1945. године у немачким концлогорима у окупираној Норвешкој. Од њих укупно 4.500, 60 одсто се није вратило кући, а њихове кости почивају у далекој Норвешкој. Искрене, људске везе интернираца и њихових спасилаца створиле су пријатељство двају народа, Краљевине Норвешке и Републике Србије. У сећање на ту обострану жртву, сваког јуна се одржава Марш пријатељства, са стартом од Куће српско-норвешког пријатељства у Горњем Милановцу.

Марш је одржан и протеклог викенда, с тим да овог пута његови циљеви нису била околна историјски важна места, него културно-историјске знаменитости у самом граду.

- У Маршу пријатељства учествују Срби и Норвежани, као један народ. Сарадња наших држава траје још од пре балканских ратова. Норвешка је прва признала Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца 1918. Од 4.500 Срба које су Немци заточили у Норвешкој у 30 концлогора, 2.500 их је сахрањено у заједничким гробницама - каже Јане Кнутруд, заменица амбасадора Краљевине Норвешке у Србији.

У Србији, колико се зна, жива су још тројица интернираца. Потомци и поштоваоци интернираца стално се друже на овом традиционалној маршу. Они који нису дочекали повратак у отаџбину, остали су заувек на "Крвавом путу", неки и као безимени, у бескрајним хладним беспућима, неки по гробљима у Ботну, Михолту, Карашоку... Стрељани, уморени глађу, мучењима, ропским радом, неиздрживом зимом. Сва та из срца искована пријатељства, тајне стазе којима су Норвежани проводили бегунце до слободе у Шведску, парче хлеба и поруке скривене крај пута, дотурени комад топле одеће по цену властите погибељи и одмазде од Немаца, само су део заједничке историје и поштовања.

ПРОГРАМ У склопу програма подсећања на све те жртве, изведени су позоришна представа "У Норвешку у смрт" и концерт састава "Дуо Феникс". На споменичком комплексу Брдо мира положени су венци страдалницима.

- Искрено пријатељство наших народа развило је све облике наше одличне сарадње, од хуманитарне до привредне. Живела Норвешка, живела Србија - део је обраћања Дејана Ковачевића, председника милановачке општине.

КУЋА ПРИЈАТЕЉСТВА

КУЋА српско-норвешког пријатељства изграђена је 1987. године у спомен на ову голготу, израђена је од дрвета допремљеног из Норвешке. Она има симболичан изглед: с леве стране изгледа као прамац викиншког брода, са десне као старински српски конак.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације