Општина Србобран исељава радио

З. Рајић

15. 03. 2018. у 07:29

Општина Србобран исељава радио

Локалном радију наложено да напусти поткровље

Суд наложио да медиј у Србобрану плати два милиона динара за јавни простор. Власнику оспорено да је приватизацијом јавне установе добио и 170 квм

РАДИО Србобран мора да се исели из зграде у Улици Филипа Вишњића, а за коришћење пословног простора дужан је да плати 2,1 милион динара. Тако је одлучио Апелациони суд у Новом Саду по тужби коју је против Радио Србобрана поднела локална самоуправа. Суд је утврдио да више од девет просторија у поткровљу пословно-стамбене зграде, које је Радио Србобран користио, чини јавну својину општине, а наложио је да ова медијска кућа ослободи и ходник од 24,14 квадратних метара на петом спрату истог здања.

Прочитајте још: МУКЕ ЛЕСКОВЧАНА СА СББ: Тотална забуна због "тотал ТВ"

Тужбом, која је поднета 2015. године, тадашње општинско руководство је затражило да Радио испразни и преда преузети пословни простор и исплати надокнаду за његово коришћење, почев од 15. јуна 2010. до 6. октобра 2016, кад је обављено вештачење висине закупнине. Коначно решење по овој тужби, на које не постоји право жалбе, донето је у јануару 2018.

Иако је прошао судски рок од 15 дана за исељење, Ивица Шмит, директор, главни и одговорни уредник и већински власник Радио Србобрана, каже да се неће померити из тог простора док се не заврши управни поступак који је покренуо пред Катастром непокретности, тврдећи да радију припадају спорни квадрати. Он се позива на одлуку којом је општина 1991. пренела пословни простор Установи за информативну делатност "Радио Србобран". Ту одлуку је општинска скупштина ставила ван снаге 2009, што Шмит сматра атаком на власништво радија.

Прочитајте још: СМЕДЕРЕВСКИ ПОРТАЛ ПОНОВО У ЖИЖИ ЈАВНОСТИ: Седам милиона динара за преписане вести

Радио Србобран, који је дотле био јавна установа, приватизован је крајем 2007, а купио га је за 580.000 динара конзорцијум запослених "Шмит група".


Ивица Шмит

- Куповином јавне установе, чији је оснивач била општина, "Шмит група" није постала власник пословног простора од 170 квм, јер та непокретност није ни била предмет приватизације. Невероватно је да власник радија мисли да је за 5.000 евра, за колико је обављена приватизација, добио и огроман простор по цени од 350 или 400 евра по метру квадратном - истиче Бранко Гајин, председник Општине Србобран у време кад је локални радио приватизован.

Директор Радио Србобрана најавио је да ће тужити општину, јер је, како наводи, дужна радију више него што од њега потражује.

- Више од две године општина није платила преносе скупштинских седница. Срећом, постоје записници као доказ да је седнице преносио Радио Србобран - наводи Шмит.

РАЧУН ПОД БЛОКАДОМ

ШМИТ је негирао спекулацију да ће "испеглати" дуг тако што ће му бити додељено два милиона динара, што је и највиши дозвољени износ на општинском конкурсу за суфинансирање медијских садржаја.

- На том конкурсу Радио Србобран не може ни да учествује, јер је му је због судске одлуке блокиран рачун - рекао је Шмит.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације