Параћин кључа на плус 40

З. РАШИЋ

11. 08. 2017. у 09:00

Параћин у последњем врелом таласу најтоплији у Србији, тврди локални метеоролог. Власник приватне метеоролошке станице 6. августа измерио чак 41,6 степени

Параћин кључа на плус 40

ПОДАЦИ Дикићева метеоролошка станица Фото: Приватна архива

ПОСЛЕ прошлогодишњег лета, које је било веома променљиво са честим падавинама, ове године Параћинци муку муче са сушом и жегом. То потврђују и подаци параћинске аутоматске метеоролошке станице у власништву Владимира Дикића, једне од десетак приватних АМС у Србији. Овај пасионирани метеоролог- аматер истиче да је подручје Параћина и Ћуприје у последњем врелом таласу било најтоплије у земљи и да ће, по свему судећи, ово лето бити најтоплије у граду на Црници у последњој деценији.

- Исто топло, али са још вишим температурама, било је 2007. године. Тада је 24. јула у суседној Ћуприји измерено чак 44,6 степени, док је државни рекорд поставила Смедеревска Паланка са 44,9 степени. Овог лета нису достигнуте те вредности, али је био заиста велики број врелих дана без падавина и са температурама преко 35 степени. До сада, имали смо већ четири врела таласа, а овај последњи је био најдужи. У периоду од 4. до 6. августа три дана заредом у Параћину је измерено преко 40 степени. Прошле суботе и недеље моја станица измерила је максимум од 41,6 степени - прича за "Новости" Дикић.

Ситуацију отежава недостатак падавина, а према подацима његове АМС, од 20. јуна до 8. августа на подручју општине Параћин пало је свега двадесетак литара кише по метру квадратном, а просек је око 100 литара.

Наравно, кад год су овако високе температуре, каже Дикић, у народу се појави сумња да подаци који се објављују нису тачни и да држава лаже како не би прогласила ванредну ситуацију.

- На такве непримерене констатације увек имам одговор. Такве суграђане упутим да прате уживо податке са моје станице и још им објасним по којим се правилима мери температура код нас и у свету. Наиме, према стандардима Светске метеоролошке организације, температура се мери у метеоролошкој кућици беле боје, са прорезима због слободног струјања ваздуха око инструмената, на два метра изнад травнате површине, а не изнад асфалта - објашњава Дикић.

НОВА ОПРЕМА

АУТОМАТСКА метеоролошка станица у Параћину пуштена је у рад у јуну 2010. године и од тада у реалном времену шаље податке на страницу "Метео Параћин". После осам година непрекидног рада, та станица је страдала од удара грома, али је Дикић набавио нову опрему, па станица поново несметано ради од 26. јула.


ПРОГНОЗЕ

ОД децембра прошле године Владимир Дикић уређује сајт paracinmeteo.com, на којем се виде сви подаци и који велики број Параћинаца прати, док на фејсбук-страници pn meteo објављује занимљивости и најављује предстојеће временске прилике и неприлике. Кад је о прогнозама реч, најпоузданије су за период до пет дана, какве он углавном и прави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

pantelija

15.08.2018. 17:11

Padavina nije bilo nekih nedelju dana ovog leta u Paracinu, tako da brale, menjaj posao i ti i taj novinar ili sta li je vec koji pise ove neistine